Föld S. Péter: A második hullám

2020. szeptember 12., 13:28

Szerző: Föld S. Péter

Megérkezett hozzánk a vírus régóta beharangozott második hulláma. Ha máshonnan nem, ezt onnan is tudni lehet, hogy a történet összes szereplője úgy viselkedik, mintha már itt volna. Rohamosan nő a fertőzöttek száma, az operatív törzs naponta több száz új esetet jelent be, Orbán Viktor miniszterelnök pedig fegyvert s vitézt énekel. Közölte: állig felfegyverkezve várjuk a vírus újabb támadását. Lassanként Nyunyókát is újból hadrendbe állítják.

Minden okunk megvan a harckészültségre, mert a vírus sem elavult, másoktól levetett fegyverekkel támad. Tavasszal láttuk, mire képes, tényleg érdemes felkészülni a védekezésre. És mi fel is készültünk, ahogy kell. Nemcsak fegyverkezünk, mint a miniszterelnök mondta, hanem számos óvintézkedést is megtettünk, hogy meggátoljuk a vírus hazai terjedését. Lezártuk például az ország határait, innentől kezdve aztán a vírusnak annyi, legalábbis, ha külföldről közelítene. Kivételek persze vannak, mert néhányan, elsősorban a csehek, a szlovákok és a lengyelek, kibrusztolták Orbánnál, hogy az ő polgáraik két, hazájukban elvégzett vírusteszt ellenében beutazhassanak Magyarországra. Az Európai Uniónak ugyan nem igazán tetszik ez a megkülönböztetés, de Orbán Viktornak nem főnökei a brüsszeli bürokraták. Szerinte a visegrádi országok között szoros az együttműködés, az átlagosnál jobban ismerik egymás járványügyi protokolljait, ily módon a magyar polgárok védve vannak a cseh, a szlovák és a lengyel turisták látogatásakor.

Jelen állás szerint a német és a spanyol labdarúgó-szurkolók is jöhetnek hozzánk meccset nézni. A repülőtérről buszok viszik őket a stadionba, majd a Szuperkupa-döntő után ugyancsak busszal távoznak a repülőtérre. És a Semjén Zsolt által a miniszterelnök figyelmébe ajánlott bérvadászokat is szeretettel várjuk. Ők ugyanis nem olyanok, mint a többi turista, akik nézelődés céljából érkeznek hozzánk. A bérvadászok különös anyagból vannak gyúrva, ennél fogva sajátos útvonalon mozognak, és Semjén fővadász számításai szerint legföljebb öt-hat emberrel érintkeznek.

A kormány most két tűz közé került. Egyrészt, ahogyan Orbán Viktor fogalmaz, az életek megvédése fontos, másfelől viszont ódzkodnak attól, hogy akárcsak részlegesen, leállítsák a gazdaságot. A visszaesés már így is brutális, a bruttó hazai termék 13,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ilyen gyenge teljesítményre még a 2008–2009-es gazdasági világválság idején sem volt példa.

Orbán mindenképpen szeretné elkerülni, hogy a számok még ennél is rosszabbul alakuljanak, ezért egyelőre nem jelentettek be szigorításokat, csupán ajánlásokat fogalmaztak meg: felhívták az emberek figyelmét, hogy legyenek óvatosak, vigyázzanak magukra és egymásra.

Vannak persze anomáliák is. Magyar állampolgárok számára szeptember elseje óta nem ajánlott a külföldre utazás, aki valamilyen okból mégis elutazik, csak két negatív teszt után jöhet ki a kéthetes karanténból. Ez sem egyértelmű, a közösségi hálón például körbejárt egy igen furcsa történet: Szlovákiából egy magyarországi és egy szlovákiai magyar együtt érkezett Magyarországra, ám a Szlovákiában elvégzett – mindkettejük esetében negatív – vírustesztet csak az utóbbitól fogadták el, az anyaországi, saját hazájába megérkező magyartól nem. Neki pénzért kellett csináltatnia Magyarországon vírustesztet. Aztán – ahogyan változott az is, hogy kell a maszk vagy sem – ez is módosult. Egye fene, jöhet a Schengenen belül készült külföldi teszt is!

Tényleg állig fel vagyunk fegyverkezve, már csak az nem világos, hogy a saját ostobaságaink ellen milyen fegyverekkel védekezzünk.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.