Hogy mi van? – Uj Péter

Azt állítja Uj Péter, az Index főszerkesztője az MSZP és a Fidesz között kialakult nyugdíjvitáról írva, hogy „a nagy reformer Gyurcsány végül nem is nyúlt a nyugdíjakhoz, pedig mindenki tudta, hogy nem lehet megúszni. Jött a világválság, az IMF-hitel és Bajnai Gordon. Neki kellett gyorsan megvágnia mindent, amihez Gyurcsánynak négy év alatt nem volt bátorsága... A Fidesz becsületére legyen mondva, hogy ezúttal nem pampogott, legalábbis nem hangosan”.

2010. január 27., 08:54

Ezzel szemben a tény az,
hogy Gyurcsány bizony hozzányúlt a nyugdíjakhoz: például évi nyolcvanezer forintban, tehát nagyjából az átlag szintjén maximálta a 13. havi nyugdíjak kifizetését, 2009 februárjában pedig az újonnan nyugdíjba vonulóktól már egészen el is vette. Változtatott a svájci indexálás, vagyis a felerészben a bérekhez kötött emelés módszerén is, bár nem szüntette meg teljesen ezt az elemet, ráadásul a korhatár emelését is bejelentette.

Hogy akkoriban mennyire nem „pampogott” a Fidesz, arra csak néhány példa. Soltész Miklós, a Fidesz–KDNP népjóléti kabinetjének vezetője tavaly októberben kijelentette: „Nem elég, hogy a szocialisták megszüntették a 13. havi nyugdíjat, a nyugdíjkorrekciós törvény jövő évre vonatkozó részét is eltörlik.” (Mellesleg majdnem egymillió nyugdíjasnak idén is korrigáltak, fölfelé természetesen.) Ugyanabban a hónapban Iván László fideszes szakpolitikus azt mondta: „A Bajnai-csomag hatványozottan sújtja az időseket.”

Cser-Palkovics András helyettes szóvivő szeptemberben: „Az elmúlt hét év MSZP–SZDSZ-kormányai hadat üzentek a nyugdíjasoknak.” De megszólalt Navracsics Tibor is, aki az eltörölt 13. havi nyugdíj kapcsán kijelentette: ha az ország gazdasága ezt megengedi, a Fidesz dinamikusabb nyugdíjemelést valósít meg. Sőt, pár nappal korábban a parlamentben jelentette ki, hogy „úgy bánnak a nyugdíjasokkal, ahogy a kényük-kedvük parancsolja”. És persze Orbán Viktorról se feledkezzünk meg, aki tavaly szeptemberben közölte, hogy „a 2010-es büdzsé az ország elmúlt húsz évének legveszélyesebb költségvetése, a nyugdíjasoktól ismét rengeteg pénzt vesznek el, tehát az ő életlehetőségeik is szűkülni fognak”.

Azon töprengek: vajon mi lett volna, ha a Fidesz még hangosan pampog is? Égszakadás, földindulás?

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.