Heltai András: Lady Mása és a tuskó a Fehér Házból

2019. november 19., 16:10

Szerző:

Marie Yovanovitch szülei a nácik, majd a szovjetek elől menekültek Kanadába, utóbb az Egyesült Államokban telepedtek le. Egyszerű emberek, lányuk már elitegyetemen, a Princetonon végzett és 33 éve dolgozik hazájának diplomatájaként. Nehéz, veszélyes posztokon képviselte Amerikát: Szomáliában, Örményországban, Kirgíziában. Az utóbbi három évben kijevi nagykövetként szolgált, ahol egyik fő feladata az volt, hogy a korrupció visszaszorításával segítse Ukrajna közeledését a Nyugathoz. Tavasszal felettesei kérték, maradjon még egy évet, majd Donald Trump elnök utasítására egyik napról a másikra hazarendelték.

A minap élőben közvetítették az amerikai törvényhozás hírszerzési bizottságának ülését, ahol a kirúgott nagykövet elmondta: Trump elnök személyes ügyvédje, Rudolph Giuliani, mellette egy, a korrupció elleni erőfeszítéseket gáncsoló ukrán államügyész, valamint Giulianinak a Szovjetunióban született, már letartóztatásban lévő amerikai társai terjesztették el a minden alapot nélkülöző rágalmat, hogy a kijevi nagykövet bírálja Trumpot és ellen dolgozik. Ezért kellett távoznia.

Trump ügyvédjének ukrajnai tevékenysége
Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew

Nem akart hinni a szemének, amikor olvasta, mit mondott róla később az amerikai elnök Volodimir Zelenszkij ukrán államfőnek: hogy „rossz nagykövet” volt, de most, eltávolítása után, már jobban mennek majd a dolgok...

„Nem csodálkozom, hogy ukránok, amikor szembekerültem hatalmi - vagy profit-törekvéseikkel, meg akartak tőlem szabadulni. Ám hogy találtak ehhez amerikai segítőket és együttműködve el tudtak távolítani egy amerikai nagykövetet – az elképesztő..” – így a képviselők előtt Yovanovitch, akit becenevén, Másaként emlegetnek és tisztelnek kollégái.

A hatvan körüli, szerény fellépésű asszony felindultan, de fegyelmezetten és érezhetően hitelesen beszélt a történtekről, amelyek előtt még hónapok után is értetlenül áll. „Hogyan mondhatott így csődöt a rendszerünk? Miként lehetséges, hogy korrupt külföldi érdekek szolgálatában manipulálják az Egyesült Államok kormányát?...” Még tartott a meghallgatás, amikor bizottsági elnök felolvasta Trump időközben kitett Twitter-üzenetét. „Szomáliában kezdte, és mi lett abból? Aztán gyorsan Ukrajnába került és az új elnök rosszat mondott nekem róla. Vár még (Yovanovitchra) egy és más....” Azaz: nyíltan megfenyegette.

A diplomatának persze semmi köze ahhoz, milyen a helyzet ma az afrikai országban, ahol évtizedekkel korábban szolgált. És a Trump és Zelenszkij közötti telefonbeszélgetésben nem az utóbbi, hanem az előbbi szidta a (már kirúgott) nagykövetet. A telefonban történetesen arról volt ismételten szó: ha Zelenszkij meg akarja kapni a további amerikai fegyverszállítmányokat, nézessen már utána, miket követhetett el Joe Biden, a legesélyesebb demokrata elnökjelölt fia évekkel korábban Ukrajnában, egy gázvállalatnál. Ezért az alkotmánysértő lépéséért indítottak a demokraták eljárást Trumpnak hivatalából való elmozdítására.

Ismert, hogy az Egyesült Államok nagykövetei kétfélék. Vannak, nem is kevesen, akik a mindenkori elnök barátjaként, vagy/és kampányának pénzeléséért kapják a megtisztelő megbízatást. (Budapestre a rendszerváltás óta általában ilyenek kerülnek). A másik, összehasonlíthatatlanul fontosabb csoportban a hivatásosak vannak. A kereken 13 000 fős amerikai külszolgálatba évente százak jelentkeznek, szigorú vizsgák és szűrés után a rengeteg, kiemelkedően képzett, rátermett fiatalból is csak keveset, a legjobbakat veszik fel. Majd évtizedekbe telik, amíg a diplomata eljut addig, hogy vezessen egy külképviseletet. Ha egyáltalán.

Yovanovitch e szűk körbe tartozott, szakmai teljesítményét, amelyet republikánus és demokratapárti elnökök megbízását teljesítve mutatott fel, kitüntetésekkel ismerték el. A State Department hivatásos állománya a sokat emlegetett amerikai szellemi elit fontos alkotó eleme. Politikai nézetük  nem téma: a mindenkori elnököt és kormányát, országukat kell legjobb képességeik és lelkiismeretük szerint szolgálniuk. Donald Trump kezdettől szembekerült ezzel az elittel. Nem meglepően, hiszen ordító műveletlensége, gátlástalan populista fellépése, önkényes, káros nemzetközi politikai döntései láttán már a kezdeteknél otthagyta nem egy vezető kül – és biztonságpolitikai embere. Akárcsak Rex Tillerson, a volt ExxonMobil-vezér külügyminiszter, aki lehülyézte, majd egy évi munka után Trump tweetjéből tudta meg, hogy kirúgták.

Utóda, Mike Pompeo, bár a minisztérium vezetése sürgette, álljon ki a feddhetetlen Yovanovitch védelmében, lapított. A történtek után várhatóan felgyorsul a folyamat, amelyben Trump hivatalba lépése óta egyre több kiváló diplomata fordít hátat a külszolgálatnak. Van hová menekülniük, magasan kvalifikált szakemberek előtt nyitva a magángazdaság csakúgy, mint a legjobb egyetemek.

Láttuk a világ „Mását”, a született lady modorával viselkedő asszonyt, aki most egyetemi tanár lesz a híres washingtoni Georgetown jezsuita egyetemen. S látjuk ellenlábasát, a csalárd, prostikkal mulató, milliomos építési vállalkozóból elképesztő módon amerikai elnökké vált tuskó figurát, akit még magyar politikus is nagyra tart. Mit tartsunk Amerikáról? Mit tartsunk Trump dicsőítőiről? Lady Mása ügyéből lehet még hollywoodi film. A riasztó, hogy mindez megtörtént és a tuskó változatlanul a legerősebb katonai és politika hatalom élén állhat. Akár még évekig.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.