Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Föld S. Péter: Sivalkodó parkoltatók

2020. április 28. 06:13 - szerző: Föld S. Péter

Jegyezzék meg jól Mágori András nevét, hallani fognak még róla. Mágori úr a Fidesz–KDNP makói és megyei képviselője, aki a napokban azzal kapcsolatban fejtette ki a véleményét, hogy kórházi ágyak tízezreit kell felszabadítaniuk az intézmények igazgatóinak, és ebből kifolyólag folyamatos ápolásra és gondozásra szoruló betegeket is kiebrudaltak.

Mágori képviselő, aki feltételezésünk szerint még sokra viheti a Fideszben, a makohirado.hu Facebook-oldalán fejtette ki nézeteit. „Nagyon sokan a kórházban parkoltatják a lábukról leesett idős hozzátartozójukat, azok sivalkodnak a legjobban, hogy pár hétig, hónapig gondoskodni kell róluk.”

Meg kell dicsérnünk Mágori képviselőt, amiért sivalkodást írt, és nem a konzervatív keresztény körökben bevett ajvékolást, mert akkor még a mostaninál is nagyobb tahóság lenne, amit elővezetett. Persze, így sem piskóta ez a szégyenteljes szöveg, hiszen láthattuk a tévében – nem abban, amelyet Mágori képviselő pártja közpénzből üzemeltet –, hogy hány embernek okozott gondot, amikor nagypénteken közölték velük: nincs tovább ápolás, gondozás, rehabilitáció, az az ukáz, hogy a húsvétot követő kedden hazaadják a folyamatos ápolást igénylő rokont.

Mágori András
Fotó: makohirado.hu

Mágori András előtt még nagy jövő áll. Normális üzemmenetben ez persze nem volna igaz, rendes, működő demokráciában a közélet közelébe sem engedik a hozzá hasonlókat, de ő a Fidesz–KDNP képviselője, rá más szabályok vonatkoznak, mint a közönséges földi halandókra. Az ő köreikben a hírhamisítás például nem kirúgást, hanem felfelé bukást eredményez, egészen a közmédia vezérigazgatói székéig.

Hősünk érdemeiből nem sokat von le, hogy Kásler Miklós miniszter ágyfelszabadító akciója – először a kórházi ágyaknak a hatvan, majd már „csak” az ötven százalékát kellett viharos gyorsasággal „felszabadítani” – a saját politikai közösségében sem aratott osztatlan elismerést. Az Orbán Viktorhoz mindig lojális Balog Zoltán, Kásler úr hivatali elődje például megvédte az egyik kirúgott kórházigazgatót, akinek az volt a bűne, hogy a betegei érdekeit tartotta szem előtt, ahelyett, hogy Kásler miniszter embertelen parancsa előtt tisztelgett volna.

Háború van, nem sivalkodni kell és parkoltatni, hanem a parancsot végrehajtani. Nem véletlenül mondta Merkely Béla, a SOTE rektora, hogy a sokak felháborodását kiváltó ágyfelszabadítási akció valójában egy hadgyakorlat volt.

Még szerencse, hogy ebben a háborús helyzetben nem vagyunk magunkra hagyatva. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke például életvezetési tanácsokkal látja el azokat a magyar családokat, akik nem képesek kijönni a megcsappant jövedelmükből. Az ÁSZ havi négymillió forintot kereső vezetője azt javasolja a magyar családoknak, hogy költsenek kevesebbet, mint amennyi a jövedelmük, a különbözetet pedig mindig tegyék félre. Az sem árt, mondja Domokos úr, aki ugyanahhoz a politikai közösséghez tartozik, mint a makói Mágori András, hogy ha minden családban van egy pénzügyminiszter, aki átnézi a számlákat és kihúzza a nem feltétlenül szükséges kiadásokat. Hogy a korábban kórházban parkoltatott, lábáról leesett idős hozzátartozó ápolásával járó kiadások szükségesek-e vagy kihúzhatók, arról nem szól a tanítás.

Talán nem ártana, ha Domokos és Mágori urak összedugnák a fejüket, persze, maszkban, egymástól másfél méteres távolságot tartva, hátha erre is találnak valamilyen megoldást.