F. Szabó Emese: Logikától mentes

Így érkeztünk meg a 25 év alattiak mentességéhez. Mire is lesz ez jó? Kellemes lesz nem fizetni adót, de ettől például még nem lesz jobb a fiatalok helyzete a munkaerőpiacon – itt a legmagasabb a munkanélküliség. Azért, mert több nettója lesz a fiatalnak, még nem éri meg jobban felvenni, alkalmazni. Ha pedig nem talál munkát, másodlagos, hogy mennyi a kedvezmény és a mentesség.

2021. január 23., 17:38

Szerző:

A miniszterelnök bejelentette, hogy 2022-től nem kell jövedelemadót fizetniük a 25 év alattiaknak, így a négygyerekes anyák mellett a fiatalok is az szja-mentesek klubjába tartoznak majd. Az érintettek bizonyára örömmel fogadják a hírt, de van-e ennek az intézkedésnek bármi ezen túlmutató értelme?

Az emberek agyába beleégett, hogy a többkulcsos szja rossz, mert ott az átlagbér után is már gigantikus adót kell fizetni. Pedig ez már akkor sem volt igaz, amikor 2011-től a Fidesz-kormány javaslatára az Országgyűlés megszavazta az egykulcsos jövedelemadót. A felső kulcs már csak a valóban magas béreket terhelte.

Ám akkor az volt az alapvetés, hogy az szja-rendszer legyen egyszerű, és akár egy söralátéten is el kell férnie az adóbevallásnak. A NAV létre is hozta a söralátétet, ám azóta a kormány eltávolodott a végletekig egyszerű rendszertől. Előtérbe került ugyanis az a kívánalom, hogy a kormány által támogatandónak tartott ügyek, helyzetek kedvezményt is élvezzenek.

Megjelent a családi adókedvezmény, később pedig a negatív adóalap – ha valaki nem tudja az adójából érvényesíteni a teljes kedvezményt, továbbviheti azt az egyéni járulékokra is. Mutatóban megmaradt a hosszú távú öngondoskodást támogató kedvezmény, de ennek mértéke aprópénz a családi kedvezményhez mérve.

Bruttó 300 ezer forint havi jövedelem esetében a nettó bér 199 ezer forint, három gyerek után az adó- és járulékkedvezmény révén ez 298 ezer, vagyis lényegében nincs adófizetés. Kicsit bekavar a négy gyerek. Itt a nők szja-mentességet kapnak, ám ha ez nettóban rosszabb, mint a háromgyerekes kedvezmény, akkor lehet annál maradni. Azt is érdemes kiszámolni, hogy ha a szülők megosztják a kedvezményt, akkor nem jönnek-e ki még jobban. Míg a családi adókedvezmény logikája világos, az adómentesség már inkább hangulatjavító intézkedés.

A családi adókedvezmény lényege, hogy amíg a gyerekek kicsik, az adó a lehető legalacsonyabb legyen. Ám a négygyerekes nőknek járó szja-mentességre nincs igazán jó magyarázat – ezt jellemzően akkor lehet majd kihasználni, ha már nem jár a családi adókedvezmény. Aligha azért fog azonban most harmadik és negyedik gyerek mellett dönteni egy nő, mert ha kirepülnek a srácok, akkor majd milyen jó lesz az szja-mentesség. Utólag megköszönni, hogy felneveltünk négy gyereket olyan, mint posztumusz díszpolgárságot adni: szép gesztus, de húsz évvel korábban jött volna igazán jól. Ehhez jön még hozzá a friss házasok kedvezménye, amellyel csak még egy bőr lesz lehúzva ugyanarról a rókáról.

Így érkeztünk meg a 25 év alattiak mentességéhez. Mire is lesz ez jó? Kellemes lesz nem fizetni adót, de ettől például még nem lesz jobb a fiatalok helyzete a munkaerőpiacon – itt a legmagasabb a munkanélküliség. Azért, mert több nettója lesz a fiatalnak, még nem éri meg jobban felvenni, alkalmazni. Ha pedig nem talál munkát, másodlagos, hogy mennyi a kedvezmény és a mentesség. És a válság miatt kirúgott fiataloknak nem nagy vigasz, hogy ha lenne munkájuk, akkor nem kellene adózniuk.

A gond a most bejelentett elképzeléssel az, hogy nem illeszthető bele egy világos koncepcióba. Ha a válságkezelés a lényeg, akkor semmit sem ér az adómentesség, hiszen munka kellene. Ha a gyereknevelés a fő cél, akkor a családi kedvezmény mellé viszont nem nagyon kell más. Ráadásul lassan szét is zilálják a valamennyire koherens rendszert az újabb és újabb ötletek. Minél több mentesség kerül a képbe, annál nehezebb rendszerként kezelni a jövedelemadózást. Nem az a probléma, hogy többféle kedvezmény van, hanem az, hogy ezek egyenként teljesen más elven működnek: mentesség, majd sima kedvezmény, majd szja- és járulékkedvezmény, majd ismét mentesség, de csak a nőknek.

Mindez ráadásul annak árnyékában, hogy a pénzügyminiszter évről évre belengeti az egy számjegyű szja-t. Ami nagyon jól hangzik, csak éppen ezt a gondosan összekuszált kedvezményrendszert teszi teljesen súlytalanná – hiszen ha alacsonyabb az adó, akkor sokkal kisebb a kedvezményen, mentességen megnyerhető összeg is. És ezen nem segít az sem, hogy a 25 év alattiak adómentességének szabályozását nem a pénzügyminiszterre, hanem a családügyi miniszterre szignálta Orbán Viktor.

 

Megjelent a 168 Óra hetilap 2021. január 21-i számában.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.