Ceglédi Zoltán: A fölösleges moralizálás

Orbán Viktor minapi beszéde az apropó, amit az ügyészek napján vezetett elő. Elébb közösen felháborodunk, majd – lehet, hogy alaptalanul – megsértem önt, kedves olvasó.

2016. június 16., 15:23

„A morális alapok megerősítik az igazságszolgáltatást, a moralizáló diskurzus – amely relativizálja a jogi szabályokat – pedig kifejezetten rombolja és hátráltatja annak a működését” – ez az egyik legfontosabb elem a kormányfői beszédből. Azt a hazugságot rögzíti, miszerint létezik olyan stádiuma a hatályos jogrendszernek, mely tökéletes, makulátlanul (a változás igényével nem illethető módon) igazságos, és ezért káros morális vitát folytatni róla.

Nyilvánvaló, hogy a 19. századi texasi ültetvényes úgy hitte, a törvények kellő morális alappal engedik más bőrszínű emberek haszonállatként történő adás-vételét, korbácsolását, megölését. Nyilvánvaló, hogy csaknem száz éve a numerus clausus kapcsán sokan hitték, hogy kellő morális alappal tiltják ki a zsidókat az egyetemről, aztán a gazdasági életből, majd szó szerint az életből. Radnóti árokba lövése, pár év múlva Rákosi koncepciós perei, a pincékben a kínlódó üvöltések, a kulák földjének, a tőkés gyárának elvétele, ó, ezek mind a korszellemnek tetsző, „morális alapokra” felhúzott rend védelmében történtek.

Ha viszont a világ kiválóságait tételezzük, úgy járunk el helyesen, ha a listánkon feltalálók és művészek mellett azok a gondolkodók szerepelnek, akik az Orbán által kárhoztatott „moralizáló diskurzussal” töltötték az életüket. Akik meg merték kérdezni, rendben van-e levágni a másik ember fejét alabárddal a főtéren, rendben van-e, hogy a neved előtti firlefáncos cím miatt nem úgy adózol, nem olyan törvények vonatkoznak rád, mint a többiekre. Helyes-e, ha a hatalom megmondhatja, melyik cikk jelenhet meg? Mindig volt igaznak hitt morális alap e törvényekhez és mindig voltak, akik moralizáló diskurzust folytattak, míg el nem törölték az amorális szabályokat.

„Ma Magyarországon a politikai hatalomgyakorlás egyik legfontosabb legitimációs faktora a rend és a rendezettség, amelyet számunkra az ügyészség munkája, a rendőrség munkája, az igazságszolgáltatás és a bíróság munkája ad meg (...) Önök ma az egyik legfontosabb rendszerfönntartó pillér” – ugyanonnan idézek, ezt is Orbán közölte az ügyészekkel. Legyen világos: önmagában azzal, ha a rendszer, a politikai hatalomgyakorlás pilléreként tekint magára az ügyész, elárulja a hivatását.

De hogy rátérjek immár önre, kedves olvasó, vagyis mindenkire, szögezzük le gyorsan: Orbán Viktor a rend iránti, mindent felülíró igényt korántsem csak kormánypárti lelkekben gyökerezteti. Bősz ellenzéki szavazók is gyakran ugyanazzal az elánnal követelik, hogy ne morál legyen, hanem nagybetűs REND, lehetőleg olyan, mint a „régi szép időkben”. Ők is azt szorgalmazzák, hogy a huligánokat zavarják el borbélyhoz, ők is azt szeretnék, hogy az igazságszolgáltatás a politika szolgálóleánya legyen. A Nagy Hatalomátvételről álmodozva sokakban fikarcnyi morál sincs: előfeltételként a súlyosan amorális összefogást erőltetik, következményként pedig olyan világot, ahol politikusok döntik el, ki menjen börtönbe. Maroknyi kivétellel ma a politizáló többség pártállásra való tekintet nélkül ugyanazt hajtja: ne kényeskedj, ne moralizálj, ne kérdezz, ne vitatkozz! Ne kérd ki magadnak, ha névtelen senkik hazudják tele az internetet, hisz a mi Karizmatikus Vezetőnk megbízatását teljesítik! Ön, kedves olvasó, jó eséllyel szintén e tévképzet foglya lehet. Ha ellenzéki pártvezérért rajong, mentesítheti őt minden morális elvárás alól. Lehet rasszista, lehet erőszakos, lehet nőgyűlölő, hazudhat reggel, éjjel meg este, dolgoztathat egészen alja emberekkel, rajongjuk feszt. Ha meg olyan ellenzéki szavazók vagyunk, aki jobb híján, „orrbefogva” szavaz, azzal azt tanítjuk a pártoknak, hogy a rossz munka, a semmittevés vagy erkölcstelenség dacára is számíthatnak a szavazókra.

Mindez pedig ostobaság. Ebben a meccsben Orbán behozhatatlan előnnyel bír. A beállt amorális rend megkérdőjelezése, pláne leváltása lehetetlen, ha csak személyek és titulusok megváltoztatásában gondolkodunk. Ha tenni akarunk bármit Magyarországért, akkor kezdjünk most azonnal morális diskurzusba! Szúrjunk oda a kormánypártnak, kérjük számon roppant szigorúan az ellenzéket is, legyünk kritikusak és tántoríthatatlanok! Legyen végre morál, és majd az hoz rendet. Fordítva nem sikerülhet.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.