Úgy néz ki, hogy elveszítjük az ellenőrzést a vírus terjedésének útja felett – állítja egy osztrák virológus

2020. október 25. 12:36 - szerző: 168 Óra - forrás: MTI

Követhetetlen módon, nyilvános terekben kapják már el sokan a koronavírust, amelynek terjedését egyre kevésbé lehetséges ellenőrizni – figyelmeztette az osztrák egészségügyi hatóságokat Elisabeth Puchhammer-Stöckl, a Bécsi Orvostudományi Egyetem (MedUni) virológusa.

A szakember elmondta: a bécsi járványadatok vizsgálatából azt lehet megállapítani, hogy sokszor már nem lehet követni a vírus útját, feltehetően egyre többen fertőződnek meg nem felderíthető módon, például tömegközlekedési eszközökön vagy üzletekben. „Úgy néz ki, hogy elveszítjük az ellenőrzést a vírus terjedésének útja felett” – fogalmazott a szakértő.

Puchhammer-Stöckl elmondta: egyre több olyan fertőzött van, aki nem tudja, hol kaphatta el a koronavírust. Számos esetben a kontaktszemélyek felkutatása után azt kell megállapítani, hogy az illetőt nem a családtagjai vagy a kollégái fertőzték meg, hanem valamilyen nyilvános helyen kaphatta el a vírust. A szakember ugyan konkrétan bécsi adatokra hivatkozott, de úgy vélte, a helyzet hasonló lehet más szövetségi tartományokban is.