Kevésen múlott, hogy nem szórta tele törmelékkel az űrt egy ütközés

2020. október 16. 10:12 - szerző: 168 Óra - forrás: 444.hu

Nagyon közel haladt el két űrszemét egymás mellett, de végül nem történt ütközés, jelentette a cég, ami az űrszemetek mozgását radarozza - írja a BBC nyomán a 444.hu.

A Leolabs jelentése szerint egy használaton kívüli orosz műhold és egy kínai kibocsátott rakétaszegmens ütközött össze majdnem, mintegy 25 méterre haladtak el egymás mellett.

Onnan lehet tudni, hogy a két tárgy nem ütközött össze, hogy nincsenek törmelékre utaló nyomok az Antarktisz felett, ugyanis elég nagy törmelékzáporral járt volna, ha a két 2,5 tonnás összetömegű tárgy, amik 14,66 kilométer/másodperccel haladnak, összeütközik. A csaknem 1000 kilométeres magasságban lévő ütközésből származó törmelékek sokáig keringhettek volna az űrben, ezzel veszélyeztetve működő műholdakat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Más szakértők szerint viszont nagyobb volt a távolság a két űrszemét között, a Texasi Egyetem professzora szerint mintegy 70 méter volt a távolság. Az Aerospace Corporation ugyanerre jutott.

Az űrszemét elég sok aggodalmat okoz, mert ha egy nagyobb ilyen tárgy találkozik egy űrhajóval, akkor akár megsemmisíteni is képes azt.