Úgy tűnik, megtalálták az aszteroidát, amely a dínoszauruszok kipusztulását okozhatta

2019. április 1., 12:03

Szerző:

Szakértők egy csoportja olyan édesvízi halak, fák és tengeri ammoniteszek maradványait azonosította egy észak-dakotai lelőhelyen, amelyek abból a korszakból származnak, amikor egy óriási aszteroida a Földbe csapódva kialakította a Chicxulub-krátert, és elhozta a dinoszauruszok alkonyát.

A leletegyüttes vízi és szárazföldi állatai, illetve növényei feltételezhetően a becsapódást követő ár hatására keveredtek össze.

Robert DePalma, a Kansasi Egyetem PhD-hallgatója szerint az állatokat és növényeket elpusztító hatalmas hullámok nem a tengeren, hanem a szárazföldön található vizeken alakultak ki a becsapódást követően.

A friss felfedezés azt sugallja, hogy a becsapódás után 2 órával a kilökődő anyag az egész kontinenst betakarta, majd legalább 10 méter magas hullámok keletkeztek. A folyamat során lerakódott törmeléket végül hamu és az ütközés során felszabadult kőzetek fedték be.

A felhalmozódás olyan gyors volt, hogy a leletek három dimenzióban konzerválódtak.: egy olyan halat is találtak, amely nekiütközött egy fának, és kettészakadt

A lelőhelyen két dinoszaurusz kövületét is felfedezték.

(A 24.hu nyomán)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.