Ugrótamarin született Szegeden

2017. október 13. 10:54 - szerző: MTI

Tizenhat év után újra Goeldi-, más néven ugrótamarin született a Szegedi Vadasparkban, a háromhetes kölyköt már a látogatók is megfigyelhetik az állatkert trópusi házában.

A tudományos nevét felfedezőjéről, Émil August Goeldi svájci zoológusról kapott faj (Callimico goeldii) az egyébként is különleges karmosmajmok között is egyedi. Az egyik legkésőbb, 1904-ben leírt főemlős több tulajdonságát tekintve is kitűnik az alcsaládba tartozó majmok közül – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

A nőstényeknek csak egy utóda születik, amely először két hétig az anyjába kapaszkodik. Majd az apa veszi át őt, végül négyhetes korától az egész család együtt neveli, gondozásába az idősebb testvérek is bekapcsolódnak. Kisebb, 6-8 fős családokban élnek, a karmosmajmok többi fajához képest azonban nagyobb, 30-60 hektáros területen belül mozognak

Fotó: zooszeged.hu/Endrédi Lajos

A kifejletten 21-24 centiméter hosszú, 400-800 gramm tömegű majmok gyümölcsökön, gombákon, rovarokon kívül előszeretettel fogyasztanak kisebb gerinceseket, gyíkokat és madárfiókákat. Másik nevük, az ugrótamarin jellegzetes mozgásukra utal: akár négy métert is tudnak ugrani két faág között. Dél-Amerikában, az Amazonas-medence nyugati részén honosak, a trópusi esőerdők alsóbb lombkoronaszintjein mozognak.

Bár még nem veszélyeztetett, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatbázisa szerint egyedszáma csökken. Természetes élőhelye folyamatos eltűnése mellett az illegális állatkereskedelem veszélyezteti. Állatkertben nem gyakori, Magyarországon jelenleg csak a Szegedi Vadasparkban nevelik példányait.