Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Több mint a fele elpusztult azoknak a tigriseknek, amelyeket az állatkínzásról hírhedt thaiföldi templomból mentettek ki

2019. szeptember 15. 18:12 - szerző: MTI

Vírusfertőzésben pusztult el a hírhedt thaiföldi Tigris Templomból kimentett nagymacskák több mint fele a helyi média szerint. A hatóságok az állatvédők nyomására 2016-ban kobozták el a majdnem 150 tigrist a Bangkoktól nyugatra fekvő Kancsanaburi tartomány egy távoli zugában található, Tigris Templom nevű buddhista szentélyből. A nagymacskák több mint fele azért esett a vírusok áldozatául, mert immunrendszerük a beltenyészet miatt gyenge volt. A szentély népszerű turistacélpont volt, tízezrével keresték fel a látogatók, hogy szelfizzenek a tigrisekkel, pórázon sétáltassák őket és üvegből etessék a kölyköket.

Fotó: AP/Sakchai Lalit

Az állatvédők már 2001 óta tiltakoztak, mert a szerzetesek minősíthetetlen körülmények között, illegálisan tartották a tigriseket. 2016-ban az összes nagymacskát állami rezervátumokba vitték, ahol gyorsan kiderült, hogy a tigrisek érzékenyek az elsősorban kutyákat sújtó szopornyicára - mondta el a nemzeti parkokért, a vad- és növényvédelemért felelős minisztérium képviselője. – Amikor átvettük a tigriseket, megállapítottuk, hogy a beltenyészet miatt alig működik az immunrendszerük. Ahogy a betegség tünetei jelentkeztek, igyekeztük meggyógyítani őket" - részletezte Prakit Vongszrivattanakul miniszterhelyettes az állami MCOT csatornán a hétvégén.

Nem közölte, hogy hány tigris pusztult el. Egy másik thai csatorna, a PBS szerint a 147 megmentett állatból 86 esett a fertőzés áldozatául.

A szentély évtizedeken át rezervátumként hirdette magát, a hatóságok azonban illegális vadállat-kereskedelem és állatkínzás miatt indítottak nyomozást. A tigrisek elkobzása és a templom átkutatása után negyven tigriskölyöktetemet találtak, a maradványokat egy eddig azonosítatlan folyadékban tartósították és üvegekben tárolták, amelyre nem volt engedélyük. A szerzetesek ellen vádat emeltek.