Kína nem engedi be a koronavírus eredetét kutató csoportot

Pedig korábban már megállapodtak a WHO-val.

2021. január 5., 20:53

Szerző:

Mély csalódottságát fejezte ki kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, amiért Kína még mindig nem adta meg a beutazási engedélyt a SARS-CoV-2 koronavírus eredetét kutató nemzetközi szakértő csoportnak.

„Ma tudtuk meg, hogy a kínai vezetők még nem véglegesítették a csoport Kínába érkezéséhez szükséges engedélyeket” – mondta genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

„Kapcsolatban állok a kínai vezetőkkel, és közöltem velük, hogy ez a küldetés rendkívül fontos a WHO számára” – mondta a főigazgató. Korábban a WHO és a kínai kormány megállapodott a küldöttség utazásában. Tedrosz közölte, hogy nemzetközi tudóscsoport két tagja már úton van, a többiek pedig nem tudnak az utolsó pillanatban utazni.

Kína 2019. december 31-én jelentette az első, ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedéseket a közép-kínai Vuhanból.

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.