Bombaüzlet világszerte a védőmaszk, de a koronavírus ellen nem sokat ér

2020. január 28., 16:46

Szerző:

Világszerte megugrottak az arcmaszkok eladásai, mihelyst kitört a koronavírus, amely már több mint 100 ember életét követelte, és Európában is felütötte a fejét.

Cao Jun, a kínai Lanhine-ben található maszkgyártó igazgatója nyilatkozta a Reutersnek, hogy óriási a kereslet a maszkokra: míg 400 ezret tudnak gyártani egy nap, addig az elmúlt időszakban már napi 200 millióra volt igény.

A dolgozóknak a fizetésük négyszeresét ígérik, hogy megpróbáljanak lépést tartani a kereslettel.

Az egészségügyi szakértők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy egy átlagember számára nem túl hatékonyak a maszkok abban, hogy megelőzzék a vírus terjedését.

Alapvetően két különböző arcmaszkkal találkozhatunk: műtéteknél használtakkal és az úgynevezett N95 maszkokkal. Míg az utóbbi szorosabban az arcra simul, azonban nem véd az olyan apró átmérőjű szálló részecskéktől, mint amilyen a koronavírusé, a műtéteknél használatosak viszont hagynak rést az arc és maga a maszk között – ezt tetézi az is, hogy az emberek többsége elmozdítja az arcán a maszkot nap közben, ami máris rontja a védelmet – írja a Business Insider nyomán a hvg.hu.