Stephen Hawking óva int a mesterséges intelligenciától

A mesterséges intelligencia megalkotása a legfontosabb esemény lesz az emberiség történetében – állítja egy tudóscsoport, amelynek Stephen Hawking, valamint a Nobel-díjas Frank Wilczek is tagja. A kutatók ugyanakkor leszögezik: a nagy esélyünkből az utolsó is lehet.

2014. május 7., 07:43

Mindenkinek azon kell gondolkodnia, hogy elkerüljük a fölösleges kockázatokat, de a témát mégsem veszik elég komolyan. Az Independentben megjelent közös cikket nagyjából csorbítatlanul közölte az

Index.hu.

Most, hogy játsszák a mozikban a hollywoodi sikerfilmet, a Transzcendenst Johnny Depp-pel és Morgan Freemannel, sokféle szemszögből láttatva az emberiség jövőjét, csábító lenne úgy gondolni az intelligens gépekre, mint tudományos fantasztikumra. Pedig ez nagy hiba lenne – talán a legnagyobb a történelem során, számolt be róla az Index.hu.

A mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatos kutatások egyre elterjedtebbek lesznek. A közelmúlt kulcsfontosságú eredményei, mint az önvezető autó, a Jeopardy!-t megnyerő számítógép vagy a személyi asszisztensek, mint Siri és a Google Now, csak a tünetei annak a hatalmas informatikai versenynek, amit az előre nem látott találmányok hajtanak, és egyre komolyabb elméleti alapokra épül. Az efféle eredmények valószínűleg eltörpülnek amellett, amiket a következő évtizedben láthatunk.

A potenciális nyereség hatalmas: minden, amit a civilizáció kínál, az emberi elme terméke. El sem tudjuk képzelni, mit érhetünk el, ha ennek az elmének a tudását felnagyíthatjuk olyan eszközökkel, amiket az AI-fejlesztés biztosíthat. A háború, az éhezés és a szegénység felszámolását valószínűleg mindenki elég fontosnak tartaná. Egy mesterséges intelligencia létrehozása az emberiség történetének legnagyobb eredménye lenne.

Sajnos valószínűleg az utolsó is, hacsak nem jövünk rá, hogy kerüljük el a kockázatot. Ami a közeljövőt illeti, a kormányok világszerte automatizált fegyverrendszerek telepítését fontolgatják, amik önállóan választhatnak és semmisíthetnek meg célpontokat. Az ENSZ és a Human Rights Watch támogatta az ilyen fegyverek betiltását. Középtávon – ahogy Erik Brynjolfsson és Andrew McAfee emlegették a Second Machine Age-ben – az AI-k átformálhatják a gazdaságunkat úgy, hogy jólétet és nagy változásokat hozzon.

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.