Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Kiváló kísérlet volt, csődbe vitték a kutatóintézetet az sms-ező sasok

2019. október 25. 21:54 - szerző: MTI

Adománygyűjtésre kényszerült egy orosz természetvédő szervezet, mert az általa megfigyelt ragadozómadarak külföldről küldözgettek szöveges üzeneteket és ezzel kiürítették a projekt büdzséjét.

A Center For Wild Animal Rehabilitation nevű szervezet munkatársai fiatal pusztai sasokat szereltek fel olyan adókészülékekkel, amelyeket arra programoztak be, hogy naponta négyszer küldjenek szöveges üzenetet a madarak aktuális tartózkodási helyéről.

Pusztai sas
Fotó: Wikipedia / Wikimedia Commons

A sasok Kazahsztán egy területén töltötték a nyarat, mobilhálózati lefedettség nélkül. A kutatók arra számítottak, hogy a nyári időszakban felhalmozódott üzenetek akkor fognak megérkezni, amikor a madarak megindulnak dél felé.

A szakemberek úgy tervezték, hogy a sasok Kazahsztán vagy Oroszország bizonyos részein fognak keresztülhaladni, ahol a szöveges üzenetek ára viszonylag olcsó, 2-15 rubel (9-70 forint) között mozog. Néhány madár azonban más útvonalat választott magának, ami azt jelenti, hogy csak Iránba érve csatlakozott újból mobilhálózathoz és kezdte meg a több száz szöveges üzenet elküldését orosz telefonszámokról, darabját 49 rubelnek megfelelő áron. Mivel a projektre szánt pénzt az üzenetek kifizetésére fordították, a kutatók kénytelenek voltak adománygyűjtő kampányt indítani. A felajánlásoknak hála az év végéig biztosan folytatódhat a munka, és mivel az emberek még mindig küldenek pénzt, talán egészen a madarak jövő nyári hazaérkezéséig sikerül kitartani.

A veszélyeztetett pusztai sas Oroszország déli részén és Kazahsztánban költ, a telet pedig Afrikában és Indiában tölti.

A Bird Life International nevű szervezet szerint a madarak száma rohamosan csökken az élőhelyüket bekebelező mezőgazdasági beruházások, valamint a szélturbinák miatt.