Richard H. Thaler kapta a közgazdasági Nobel-emlékdíjat

2017. október 9. 12:05 - szerző: MTI

Az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat Richard H. Thaler amerikai közgazdász, a Chicagói Egyetem professzora kapta.

Thaler a viselkedési közgazdaságtan professzora, főként a viselkedési pénzügyek területén elért eredményeiről ismert. Ő fedezte fel a közgazdaságtudomány számára Daniel Kahneman pszichológus kutatásait, akinek 2002-ben már odaítélték a közgazdasági Nobel-emlékdíjat az általa kidolgozott kilátáselméletért.

„Sokan gondoltuk úgy, többek között én is 2002-ben, hogy tulajdonképpen három szorosan együttműködő kutató érdemelte volna meg a kitüntetést, Daniel Kahneman, az akkor már néhai Amos Tversky és Richard H. Thaler” - jegyezte meg Mérő László, az ELTE gazdaságpszichológiai szakcsoportjának egyetemi tanára, aki szerint a most kitüntetett Thaler azóta sok tekintetben továbbfejlesztette és kiegészítette két elődje kutatásait.

A közgazdaságtan hagyományos modelljei abból indulnak ki, hogy az ember mindig tisztán racionálisan hoz döntéseket, ez a tapasztalatok szerint azonban nem igaz - fogalmazott Mérő László arra a kérdésre, hogy miért tartja fontosnak Richard H. Thaler munkásságát. Az utóbbi, főleg a válság utáni években kiderült, hogy a régi modelleknek megvannak a korlátai, azokon javítani kell, s az egyik irányzat, amelyen keresztül a közgazdaságtan megreformálható, éppen az emberek gondolkodásának, viselkedésének az elemzése, vagyis a viselkedési közgazdaságtan - fűzte hozzá.

Az ember ugyan nem racionálisan gondolkodik, de elég jól kiszámítható az, hogy mikor és milyen módon viselkedik irracionálisan - tulajdonképpen ezt az elméletet ültette át a közgazdaságtanba elődei nyomdokán haladva Richard H. Thaler - összegezte Mérő.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia indoklása szerint az idei kitüntetett a korlátozott racionalitás és a közösségi preferenciák, valamint az önkontroll hiányának a következményeit vizsgálva feltárta az emberi tényezőknek a döntésekre és a piaci eseményekre gyakorolt hatását.