Egy új sejtkezelés a legtöbb rákfajtát legyőzheti

2020. január 21. 13:45 - szerző: 168 Óra

A legtöbb és legveszélyesebb rákfajtával szemben fel tudja venni a harcot a T-sejt, amit cardiffi kutatók fedeztek fel az emberi vérben – számol be a BBC nyomán az Index. Tanulmányukat a Nature Immunologyban publikálták. A tudósok az immunrendszert használnák a rák elleni harcban. Szervezetünk ugyanis  nem csak a betegségek és kórokozók ellen küzd, hanem a rákos sejtek ellen is, a T-sejtek pedig ennek nagyon fontos részei.

A kutatók egy olyan típusú T-sejtet találtak, ami képes felfedezni és elpusztítani a

tüdő-, bőr-, vastagbél-, mell-, csont-, prosztata-, petefészek-, vese- és méhnyakrák sejtjeit, de hatékonynak bizonyult a leukémia ellen is.

„Felmerül az egységes rákkezelés lehetősége, egy konkrét T-sejt típus, ami bárki bármilyen rákját meggyógyítja” – beszélt a kutatásról Andrew Sewell professzor, a tanulmány egyik szerzője.

A T-sejt összedolgozik az MR1 nevű molekulával: utóbbi jelzi az immunrendszernek, ha rákos sejtet talál, a T-sejt pedig megtámadja. Mindenek előtt vért vesznek a betegből, kiválogatják a T-sejtjeit és módosítják a genetikáját, hogy azok felismerjék és becélozzák a rákos sejteket. A módosított sejteket megsokszoroznák, majd visszainjekcióznák a betegbe.

Az új T-sejtes kezelést egyelőre csak állatokon és laborsejteken tesztelték, és persze túl korai stádiumban van ahhoz, hogy biztosat lehessen róla állítani.