Zöldfolyosót építenek a kihalás fenyegette pumáknak Dél-Kaliforniában 87 millió dollárból

2019. szeptember 29., 09:11

Szerző:

2023-ra készülhet el az a Highway 101 dél-kaliforniai szakaszán átívelő híd, amely segíthet, hogy a Santa Monica-hegység pumáinak vándorlás közben ne kelljen átrohanniuk a tízsávos autópályán – írja a Positive News. Egy 2019-es felmérés szerint a pumák 50 éven belül kihalhatnak Dél-Kaliforniában, ha nem nő a genetikai diverzitásuk. Ezt lendítheti előre a zöldfolyosó, azzal, hogy nő a terület, melyet bejárhatnak, hogy több fajtársukkal találkozzanak.

Fotó: National Park Service

A híd a becslések szerint 87 millió dollárba fog kerülni, ebből 13 milliót magánszemélyek dobtak össze. Azt, hogy hol építenék meg, ide kattintva lehet megnézni, és kapnának egy hasonló zöldfolyosót a Santa Ana-i pumák is az Egyesült Államok nyugati partján végighúzódó Highway 101 felett.

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.