Pajzsmirigy: hasznos lehet a szűrővizsgálat

Komoly hatással van szervezetünkre a pajzsmirigy alul- vagy túlműködése – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának Dr. Koppány Viktória belgyógyász, endokrinológus. A Budai Magánorvosi Centrum szakorvosa szerint érdemes szűrővizsgálaton is kivizsgáltatni a pajzsmirigyet – főleg tervezett várandósságot megelőzően.

2014. január 29., 10:09

A pajzsmirigy egy hormontermelő mirigy a gégeporc előtt a nyakunkon. Pillangó alakú, két lebenye van, melyet egy kis híd köt össze. Ultrahanggal jól vizsgálható. Széles körű hatásai vannak az általános anyagcserére, a vércukorháztartásra, a koleszterinszintre, a szívritmusra, a növekedésre, a szellemi fejlődésre, a hangulatra; nőknél a menstruációra, a teherbeesésre egyaránt hat. Ha túlműködik, az azt jelenti, hogy túl sok hormont termel, amely fogyást, fáradtságot, izzadást, szapora pulzust, szívritmuszavart, szemkidülledést, idegességet, vetélést okozhat leggyakrabban. Ha alulműködik, akkor hízást, gyengeséget, meglassultságot, száraz bőrt, koncentrálási nehézséget, magas koleszterinszintet okozhat. Mindkét eltérés vetéléssel vagy a magzat szellemi fejlődési rendellenességével járhat.

Épp ezért fontos, hogy várandósságot kívánó hölgyek még a teherbeesés előtt ellenőriztessék a pajzsmirigyműködésüket. Ez egyszerű vérvétellel megtehető, az úgynevezett TSH-szintet kell megmérni. Ha ez normális, nagy baj már nem lehet. Úgynevezett FT 4-, FT 3-hormonszintek (free, azaz szabad tiroxin és szabad trijódtironin a pajzsmirigy által termelt hormonok) is mérhetők, melyekkel igen pontos diagnózis adható. Ha betegség áll fenn, leghamarabb a TSH „romlik el”, ezért ezt kell elsősorban megnézni. A pajzsmirigybetegségek kialakulása többféle kórokra vezethetők vissza. Például öröklött tényezők okozhatják – pajzsmirigybetegség esetén sok beteg felmenői, édesanyja vagy nagymamája között találni pajzsmirigybeteget. De gyulladás – pl. elhúzódó influenza, felső légúti hurut – is okozhat pajzsmirigygyulladást s így működészavart. Autoimmun betegségek, cukorbetegség is károsíthatják a pajzsmirigyet. Ezt is meg lehet vizsgálni a vérből – pl. ún. anti TPO-szint emelkedése esetén autoimmun pajzsmirigybetegség fennállása valószínűsíthető. Gyógyszerek, jódos kontrasztanyagok mellékhatásaként is kialakulhat pajzsmirigyhormon-eltérés.


A pajzsmirigybetegség döntően nők betegsége, ritkán férfiakban is előfordulhat, férfi betegek esetében még kiemeltebb figyelmet érdemel.

Életkor szerint leggyakrabban 20–40 évesek körében jelentkezik, de természetesen ez nem jelenti azt, hogy idősebb embereknél ne derülhetne ki, ezért mindig gondolni kell rá.

Érdemes akár szűrésen is megnézetni a TSH-t, de elhúzódó betegségek, testsúlyváltozás – hirtelen fogyás vagy éppen ellenkezőleg, makacs hízás esetén –, szapora pulzus fennállásakor mindenképp TSH-vizsgálat javasolt (vérvétellel). A pajzsmirigyhormon-eltérések jól kezelhetők gyógyszeresen, még olyan készítmények is léteznek, melyek terhesség alatt szedhetők. A gyógyszeres kezelés általában hosszú távú, a túlműködés esetén évek, az alulműködés esetén akár élethosszig is tarthat, de teljesen normális hormoneredmények érhetők el.


A pajzsmirigy méretbelileg is változhat, megnagyobbodhat, ezt strúmának (golyvának) nevezzük. Ultrahangos vizsgálat szükséges a kivizsgálásához, a lebenyek méretének megméréséhez. Túlzottan nagy méretű pajzsmirigy nyomhatja a nyakon anatómiailag a pajzsmirigy környékén elhelyezkedő képleteket (pl. légcső, nyelőcső, erek), ekkor műtéti eltávolítása szükséges. A pajzsmirigy tapintásra rugalmas, szivacsos mirigy, de állományában csomók – úgynevezett göbök – képződhetnek. A göbök általában jóindulatú eltérések, de nagyon kis százalékban lehetnek rosszindulatúak is, ezért gondos kivizsgálásuk, akár mintavételük nagyon fontos.

Összefoglalva a pajzsmirigyhormonok széles körű hatása miatt minden esetben fontos a gondos kivizsgálás és a megfelelő, hatékony kezelés.

Érdemes szűrővizsgálaton is kivizsgáltatni a pajzsmirigyet – főleg tervezett várandósságot megelőzően – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának Dr. Koppány Viktória belgyógyász, endokrinológus, a Budai Magánorvosi Centrum szakorvosa.


Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.