Óvatosan a napozással!

Az utóbbi időben igencsak megnőtt az anyajegyek jelentősége – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának dr. Nagy Éva bőrgyógyász-kozmetológus. A Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum szakorvosa arra figyelmeztet: az ózonréteg vastagságának csökkenésével egyre több káros napsugár éri el a földet, ami hozzájárul a rosszindulatú anyajegyek kialakulásához.

2014. július 10., 09:42

Ezért nagyon fontosak a rendszeres bőrgyógyászati szűrővizsgálatok, amelyek során könnyen, még időben ki lehet szűrni, illetve meg lehet előzni a melanoma kialakulását. A vizsgálat során a szakorvos már ránézésre ki tudja szűrni a veszélyeztetettebbeket bőr-, szem- és hajszínük alapján.

A legjobban a világos szemű, világos bőrű, vörös hajú embereknek kell vigyázniuk magukra, de a 2-es kategóriába tartozó szőke hajúak, világos bőrűek és szeműek részéről sem árt az óvatosság. Azaz mindazok részéről, akik az első napozáskor biztosan leégnek, bármilyen rövid ideig tartózkodjanak is a napon.

– Az első szemrevételezés után tetőtől talpig alaposan átnézik a betegen lévő anyajegyeket – magyarázza dr. Nagy Éva. – Ilyenkor a sok apró anyajegy kevéssé érdekes, a 3-5 mm átmérőjű vagy annál nagyobb anyajegyekre figyelnek. Amennyiben sok ilyen van egy-egy páciensen, visszahívják dermatoszkópos vizsgálatra, amikor egy nagyítóval újra megvizsgálják. A nagy anyajegyek színe, nagysága, illetve széle alapján a szakember azonnal látja a rosszindulatúság jeleit.

Egy anyajegy három kategóriába sorolható: normális, kicsit elváltozott, már rosszindulatú. Ha szükség van rá, azonnal eltávolíttatják, vagy csak figyelmeztetik a beteget, hogy fokozottan figyeljen a napozásra, a fényvédelemre.

A Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum szakorvosa felhívta a figyelmet, hogy a szoláriumnak ugyanolyan káros hatása lehet, mint a napozásnak. Amennyiben a fénykárosodás jelei már megmutatkoznak valakinek a bőrén, azt nem lehet visszafordítani. Már a heti egyszeri szolárium is ráncosodáshoz, pigmentfoltokhoz, a bőr kiszáradásához vezethet.

A fényvédelem is csak akkor tud hatékony lenni, ha a különböző krémeket helyesen használjuk. Egyrészt csakis a gyógyszertárakban vásárolt minőségi készítményekben lehet megbízni, másrészt a 30-as vagy ennél is magasabb faktorszámú krémek védenek a káros sugaraktól.


A krémeket – amennyiben vízparton vagyunk – nem elég naponta egyszer felkenni, hanem a fürdés után meg kell ismételni, akkor is, ha azokra azt írták, hogy vízállóak. Ráadásul nem elég vékony rétegben felvinni: úgy kell számolni, hogy vízparti nyaraláskor egy 200 ml-es flakonnak egy átlagos magasságú és súlyú nő esetében egy hét alatt el kell fogynia. A szakember szerint a fehérebb bőrűek mindenképpen kenjék magukat. A kreol vagy barna bőrűek azonban inkább kora tavasztól fokozatosan szoktassák a bőrüket a naphoz. A barnaság egyben védelmet is nyújt, nagyobbat, mint amikor helytelenül használják a fényvédő krémeket.

A legnagyobb védelmet azonban továbbra is a megfelelő ruházat és a napszemüveg biztosítja. Ez utóbbiak közül is a kicsit drágábbakat válasszuk, amelyek valóban kiszűrik az UV-sugarakat.

Az orvosnő hangsúlyozta, hogy a napfénynek jótékony hatásai is vannak, például elengedhetetlen a D-vitamin-képzéshez, amelyre a szervezetnek szüksége van. Ez utóbbinak a jelentősége szintén felértékelődött, Magyarországon télen gyógyszer formájában pótolni kell. Ezenkívül nem elhanyagolható a hangulatjavító hatása sem, ezért természetesen nem kell elbújni a napfény elől, csak nagyon fontos a mértékletesség: 11-től délután 4-ig ne napozzunk, valamint megfelelően védekezzünk az erős napsugárzás ellen.