Sikerült petesejtet kiemelni az utolsó két példányból, talán mégsem fog kihalni az északi szélesszájú orrszarvúból

2019. augusztus 23., 17:51

Szerző:

Sikerült petesejtet kiemelni az utolsó két északi szélesszájú orrszarvúból - jelentette be pénteken a kenyai turisztikai és vadvédelmi minisztérium képviselője. Najib Balala azt reméli, a petesejteket mesterségesen megtermékenyíthetik, hogy megmentsék a fajt a kihalástól. A faj utolsó hímje, Sudan tavaly márciusban pusztult el.

A megtermékenyítésen dolgozó, helyi és külföldi szakértőkből álló kutatócsoport szerint mérföldkőhöz érkezett a munkájuk. – Erőfeszítéseink sikere befolyásolja a Genfben zajló tanácskozás döntéseit, felhívja a figyelmet a világon élő összes orrszarvú helyzetére – tette hozzá Najib Balala a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) kiterjesztéséről folyó konferenciára utalva. 

Najin és Fatu
Fotó: phys.org

Kenyai, német és cseh kutatók csütörtökön fejezték be a petesejtek kivételét a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi területen, ahol a két nőstény él. A petesejteket északi szélesszájú orrszarvúbikák lefagyasztva őrzött spermáival termékenyítik meg, az embriókat dajkaanyába, a szélesszájú orrszarvúk rokon fajához tartozó nősténybe ültetik be. A kutatók elmondták, hogy a világ két utolsó északi szélesszájú rinocérosznősténye, Najin és Fatu petesejtjeinek kinyerése hosszú évek kutatásainak és próbálkozásainak eredménye. – Najin tíz, Fatu öt sejtet adott, ami azt mutatja, hogy mindkettejük szervezete termékeny még, ezzel segítségünkre vannak, hogy megmenthessük ezeket a csodálatos teremtményeket" - mondta Thomas Hildebrandt, a német Leibniz Zoológiai Kutatóintézet munkatársa.

Najin, Fatu és párjaik, Sudan és Suni 2009-ben egy cseh állatkertből kerültek az Ol Pejetába abban a reményben, hogy természetes úton lesznek borjaik.  Vemhesség azonban nem jött létre, Suni 2014-es, Sudan tavalyi halála előtt spermájukat lefagyasztották. Az in vitro megtermékenyítést az olasz Avantea biotechnológiai laboratórium fogja végezni.