Önálló nyelv lett a montenegrói

2017. december 13. 18:12 - szerző: 168 Óra

Önálló nyelvvé nyilvánította a montenegróit a washingtoni székhelyű Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) – írja  az al-Dzsazíra televízió nyomán a HVG.hu.

A montenegrói nyelvet a kis balkáni országban évtizedek óta önálló nyelvként kezelik, ám eddig nem került be az ISO 639-es nemzetközi standardjába. Az ISO 639 a nyelvek, a nyelvcsoportok és a nyelvcsaládok elnevezését és különböző szempontok szerinti meghatározását foglalja össze. 

Montenegró. A csodálatos kotori öböl
Fotó: horvatorszaginfo.hu

A szervezet tanácsadó bizottsága, amelynek a központja a Kongresszusi Könyvtárban van, egyben azt is megállapította, hogy a montenegrói nyelv nem a szerb nyelv egyik változata vagy nyelvjárása.  A szerb és a montenegrói valóban sokban hasonlít egymásra, ám vannak eltérések, főleg a kiejtésben. 

A montenegróiaknak 2006 után vált fontossá, hogy önállóvá nyilvánítsák a nyelvüket, akkor szakadt el ugyanis az ország Szerbiától. 2009-ben kiadták az első montenegrói helyesírási szótárt, amellyel egyben két új betűt is bevezettek, ezzel is jelezve, hogy önálló nyelvről van szó.