Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Na végre! Május közepétől olcsóbban hívhatók az európai uniós telefonszámok

2019. június 2. 18:58 - szerző: Koi Tamás

Egy rendelet értelmében május közepétől a lakossági előfizetők számára jelentősen csökken az Európai Unión belüli nemzetközi mobil- és vezetékes telefonhívások percdíja. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tájékoztató levelet küldött a szolgáltatóknak a főbb szabályokról, és betartásukat ellenőrizni is fogja.

Az uniós roamingdíjfelárak eltörlése után idén május 15-től az uniós nemzetközi telefonhasználati díjak csökkentését is bevezették az Európai Unióban: egy hívás percenként legfeljebb 0,19 euróba (áfával együtt 76,8 forintba), míg egy elküldött SMS legfeljebb 0,06 euróba (áfával együtt 24,25 forintba) kerülhet – az ármaximumokat az átszámítás módjával együtt a tavaly december 11-én elfogadott uniós rendelet rögzíti. A szabályozás előtt volt olyan hazai szolgáltató, amely bizonyos EU-s országokba a nemzetközi hívásért percenként 100 forintot, az SMS-ért 70 forint körüli összeget számolt fel.

A szolgáltatók kínálhatnak a rendelettől eltérő, alternatív díjszabást is, de mielőtt az előfizetők ilyen csomagot választanának, a szolgáltatóknak tájékoztatniuk kell őket a rendeleti díjszabás lehetőségéről. Az előfizetők egy munkanapon belül bármikor, díjmentesen oda-vissza válthatnak a rendelet szerinti díjszabás és a szolgáltató által kínált alternatíva között. Ilyenkor a szolgáltatóknak biztosítaniuk kell, hogy a váltás ne vonja maga után a feltételek megváltozását vagy más korlátozásokat.

Az új árak az „otthonról” (az előfizetés helye szerinti országból) az Európai Unió országaiba indított telefonhívások és küldött SMS-ek díjára vonatkoznak, a vezetékes és a mobilszolgáltatásokra egyaránt. Ha a vezetékes szolgáltató az ilyen hívásoknál kapcsolási díjat alkalmaz, akkor a percenkénti díj és a kapcsolási díj együtt nem haladhatja meg a 76,8 forintot. A szabályozás kizárólag a lakossági előfizetőket érinti, az üzleti előfizetőknél tehát nem kell módosítaniuk a díjszabást.

Annak érdekében, hogy a szolgáltatók minél szakszerűbben alkalmazzák a fogyasztókat kedvezően érintő uniós rendeletet, a hírközlési hatóság áprilisban az érintett 168 szolgáltatónak felhívta a figyelmét az új szabályozásra, és ismertette a részleteit. Az éves felügyeleti tervének keretében az NMHH vizsgálni fogja, hogy a szolgáltatók díjai megfelelnek-e az új szabályoknak.

A szolgáltatók egy része – köztük a Vodafone Magyarország és a Magyar Telekom – elébe ment a szabályozásnak: az elmúlt időszakban olyan mobiltarifákat mutattak be, amelyek a belföldi hívásokkal megegyező kondíciókkal kínálnak beszédkeretet vagy éppen percdíjat – utóbbi esetben a díjfizetés szempontjából mindegy, hogy az ügyfél magyarországi vagy EU-s normál díjas számot hív-e fel.