Na végre! Május közepétől olcsóbban hívhatók az európai uniós telefonszámok

2019. június 2. 18:58 - szerző: Koi Tamás

Egy rendelet értelmében május közepétől a lakossági előfizetők számára jelentősen csökken az Európai Unión belüli nemzetközi mobil- és vezetékes telefonhívások percdíja. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tájékoztató levelet küldött a szolgáltatóknak a főbb szabályokról, és betartásukat ellenőrizni is fogja.

Az uniós roamingdíjfelárak eltörlése után idén május 15-től az uniós nemzetközi telefonhasználati díjak csökkentését is bevezették az Európai Unióban: egy hívás percenként legfeljebb 0,19 euróba (áfával együtt 76,8 forintba), míg egy elküldött SMS legfeljebb 0,06 euróba (áfával együtt 24,25 forintba) kerülhet – az ármaximumokat az átszámítás módjával együtt a tavaly december 11-én elfogadott uniós rendelet rögzíti. A szabályozás előtt volt olyan hazai szolgáltató, amely bizonyos EU-s országokba a nemzetközi hívásért percenként 100 forintot, az SMS-ért 70 forint körüli összeget számolt fel.

A szolgáltatók kínálhatnak a rendelettől eltérő, alternatív díjszabást is, de mielőtt az előfizetők ilyen csomagot választanának, a szolgáltatóknak tájékoztatniuk kell őket a rendeleti díjszabás lehetőségéről. Az előfizetők egy munkanapon belül bármikor, díjmentesen oda-vissza válthatnak a rendelet szerinti díjszabás és a szolgáltató által kínált alternatíva között. Ilyenkor a szolgáltatóknak biztosítaniuk kell, hogy a váltás ne vonja maga után a feltételek megváltozását vagy más korlátozásokat.

Az új árak az „otthonról” (az előfizetés helye szerinti országból) az Európai Unió országaiba indított telefonhívások és küldött SMS-ek díjára vonatkoznak, a vezetékes és a mobilszolgáltatásokra egyaránt. Ha a vezetékes szolgáltató az ilyen hívásoknál kapcsolási díjat alkalmaz, akkor a percenkénti díj és a kapcsolási díj együtt nem haladhatja meg a 76,8 forintot. A szabályozás kizárólag a lakossági előfizetőket érinti, az üzleti előfizetőknél tehát nem kell módosítaniuk a díjszabást.

Annak érdekében, hogy a szolgáltatók minél szakszerűbben alkalmazzák a fogyasztókat kedvezően érintő uniós rendeletet, a hírközlési hatóság áprilisban az érintett 168 szolgáltatónak felhívta a figyelmét az új szabályozásra, és ismertette a részleteit. Az éves felügyeleti tervének keretében az NMHH vizsgálni fogja, hogy a szolgáltatók díjai megfelelnek-e az új szabályoknak.

A szolgáltatók egy része – köztük a Vodafone Magyarország és a Magyar Telekom – elébe ment a szabályozásnak: az elmúlt időszakban olyan mobiltarifákat mutattak be, amelyek a belföldi hívásokkal megegyező kondíciókkal kínálnak beszédkeretet vagy éppen percdíjat – utóbbi esetben a díjfizetés szempontjából mindegy, hogy az ügyfél magyarországi vagy EU-s normál díjas számot hív-e fel.