Nő lehetett Kazimierz Pulaski, az amerikai függetlenségi háború hőse

2019. április 7. 09:10 - szerző: 168 Óra/MTI

Jan Styka: Kazimierz Pulaski
Fotó: Wikimedia Commons

Egy DNS-teszt szerint Kazimierz Pulaski, az amerikai függetlenségi háború hőse nő vagy interszexuális volt - írta honlapján a BBC.

Pulaskit, aki lengyel nemesként önkéntesként harcolt George Washington hadseregében a britek ellen az 1775-83-as háborúban, mind a lengyelek, mint az amerikaiak hősként tisztelik. A tábornokot, akiről úgy tartják, hogy 1777-ben a brandywine-i csatában George Washington életét is megmentette, harcostársával és barátjával, a magyar Fabriczi Kováts Mihállyal együtt az amerikai lovasság, a US Cavalry alapító atyjaként ismerik. Hírhedt volt a rendkívüli bátorságáról, valamint arról, hogy nagyon zárkózott volt, nehéz természetű, nem érdekelték a nők és az ital. Harmincnégy éves korában a savannahi ütközetben 1779-ben súlyosan megsebesült, néhány nap múlva meghalt. Donald Trump elnök tavaly elrendelte, hogy halála napján, október 11-én Pulaski-emléknapot tartsanak.

A kutatók először húsz éve fedezték fel Pulaski nemét, amikor lebontották a tábornoknak a georgiai Savannahban emelt emlékművet és exhumálták a maradványait. Charles Merbs, az Arizonai Állami Egyetem törvényszéki orvosa és Karen Burns antropológus közösen tanulmányozták a csontokat, és megállapították, hogy női csontvázról van szó. Bár több részlet utalt erre, húsz éve a kutatók még nem rendelkeztek olyan DNS-technikával, amely végérvényesen bebizonyította volna, hogy az emlékmű alatt talált csontváz Pulaskié volt. Az arizonai egyetem viszont tavaly ismét elővette a kutatást, hogy összehasonlítsa Pulaski és az unokahúga csontvázát. – Most márt tudjuk, hogy a csontok valóban Pulaskié voltak, de az probléma, hogy női csontvázról van szó – mondta Charles Merbs.

A kutató szerint Pulaski arisztokrata családja nem volt teljesen biztos a gyermek nemében a születésekor, és fiúként nevelték fel. Merbs szerint ez megmagyarázza a személyiségét, magányosságát és absztinenciáját. Merbs szerint nem valószínű, hogy a férfiként nevelt Pulaski azt hitte magáról, hogy nő vagy interszexuális  egyszerűen csak azt tudhatta, hogy valami nincs rendben.