A Nature folyóirat felsorolta a tudomány ellenségeit, az Orbán-kormány is köztük van

2019. augusztus 8., 21:42

Szerző:

A tekintélyes tudományos folyóirat, a Nature írt egy cikket arról, világszerte milyen kihívások vagy fenyegetések érik a tudományos élet képviselőit politikusok részéről. Alant a lista. 

  • Michael Gove, az új brit kormányfő, Boris Johnson egyik miniszteri tisztséget viselő fejlesztési tanácsadója, aki a Brexit ről szóló 2016-os népszavazás előtt azzal rázta le az Egyesült Királyság kilépésének a kockázataira figyelmeztető kutatók felvetéseit, hogy az embereknek már elegük van a szakértőkből;
  • Jair Bolsonaro brazil elnök, aki menesztette az űrkutatási hivatal vezetőjét egy megjegyzés miatt, hogy az államfő  hivatalba lépése óta óta felgyorsult az esőerdők kiirtása 
Orbán Viktor brazíliai munkalátogatása Orbán Viktor és Jair Bolsonaro
Fotó: MTI/Szecsődi Balázs
  • Az amerikai kormányzati ellenőrzési hivatal, a GAO a múlt hónapban állapította meg, hogy a környezetvédelmi hivatal (EPA) megsértette az etikai normákat, amikor több tanácsadó testületében ipari lobbistákat neveztek ki a kutatók helyére.
  • Magyarországon a kormány mintegy negyven olyan kutatóintézetre tette rá a kezét, amely eddig a Magyar Tudományos akadémiához tartozott. 
  • Indiában mintegy 100 kutató írt Narendra Módi miniszterelnöknek amiatt, hogy a politika beleszól a statisztikák összeállításába, és kéri a miniszterelnököt, hogy vessen véget ennek a befolyásnak
  • Törökországban Recep Tayyip ERdogan elnök több száz kutatót vádolt meg és rúgatott ki az állásából terrorizmus támogatása miatt azután, hogy aláírtak egy békepárti petíciót.

A Nature szerint a válasz minderre az, hogy a kutatóknak hallatniuk kell hangjukat és újra rá kell ébreszteniük a társadalmat, hogy a tudásuk milyen értéket képvisel, ugyanúgy, ahogyan azok a kutatók tették, akik az 1950-es években felhívták a figyelmet a nukleáris fegyverek elterjedésének a veszélyére, az egységes fellépésük pedig hozzájárult a tömegpusztító arzenál leszereléséhez.

(A 444 nyomán)