Halálos vérmérgezést okozó baktériumot terjeszthetnek a mosógépek

2019. október 2. 10:53 - szerző: MTI

Gyógyszereknek ellenálló kórokozókat terjeszthetnek a mosógépek – állapították meg a Bonni Egyetem kutatói egy gyerekkórházban végzett kutatás után. Az intézményben a Klebsiella oxytoca nevű baktérium terjedt az újszülöttek között. A forrás egy szokványos mosógép volt, amelyben az újszülöttek ruhadarabjait mosták.

A Klebsiella oxytoca baktérium gyomor- és bélrendszeri, valamint légúti fertőzéseket, legrosszabb esetben halálos kimenetelű vérmérgezést (szepszist) okozhat.

A kórházban sem a szülők, sem az ápolószemélyzet nem terjesztette a baktériumokat, kizárólag az alagsori mosógép. A baktériumok a ruházaton keresztül terjedtek át a babákra. Szerencsére nem történt veszélyes fertőzés.

 Azokban a háztartásokban, ahol ápolásra szoruló, nyílt sebekkel vagy katéterrel élő idősek vagy gennyes sérülésektől vagy fertőzésektől szenvedő fiatalabb emberek laknak, ott a ruhákat magasabb hőmérsékleten – akár 60 Celsius-fokon – kell mosni, hogy megakadályozzák a baktériumok terjedését. A higiéniai szakértők szerint ez egyre nagyobb kihívást fog jelenteni, a családok által ellátott ápolásra szoruló személyek száma ugyanis folyamatosan növekszik – hívták fel a figyelmet.