Mobilhálózaton követnék a drónokat

2018. március 11. 10:28 - szerző: Koi Tamás

Február közepén elkezdték tesztelni a világ első légi irányítási drónkövető és biztonsági megoldását. A repülőgépek védelmére tervezett rendszer 4G és IoT (Internet of Things) technológián alapszik. Segítségével megelőzhetők lesznek a véletlenszerű vagy szándékos berepülések kritikus helyszínek, például a repülőterek, a büntetés-végrehajtási intézetek vagy a kórházak közelében – véli az egyik fejlesztő, a Vodafone Csoport.

A kereskedelmi forgalomban kapható civil drónokat kis méretük miatt a hagyományos radar nem tudja érzékelni. Ennek ellenére világszerte veszélyt jelentenek a légi közlekedésre, különösen a repülőterek közvetlen közelében. A drónokat bűncselekményekhez is használják – például drogcsempészethez vagy csempészáruk börtönökbe juttatásához. A biztonsági és hírszerzési hatóságokat egyre inkább aggasztja, hogy a terroristák kisméretű, ugyanakkor halálos robbanószerkezetek szállítására átalakított drónokat is bevethetnek a GPS-szel bemért célpontok ellen.

A repülőgépek drónok általi veszélyeztetettsége rohamosan növekszik. Az Egységes európai égbolt légiforgalmi szolgáltatási kutatási projekt (Single European Sky Air Traffic Management Research – SESAR) elemzése szerint 2050-re az Európai Unió sűrűn lakott területei felett a drónok több mint 250 millió repülési órát teljesíthetnek majd évente, ami a hagyományos, repülőszemélyzettel közlekedő légi járművek összesített éves repülési idejének a hétszerese.

A Vodafone IoT drónkövető és biztonsági megoldásának tesztjei az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (European Aviation Safety Agency – EASA) céljait támogatják – az ügynökség jelenleg a drónok üzemeltetésére vonatkozó új páneurópai szabályozás kialakításán dolgozik.

A Vodafone által kidolgozott új technológia növeli az Európai Unió esélyét is, hogy a dróntechnológia területén a globális innováció központjává válhasson. A cég kifejlesztette a világ első rádiós helymeghatározó rendszerét (Radio Positioning System – RPS) drónokhoz. Ezzel lehet követni a minden drónba beépített 4G modemet és SIM-kártyát, amelyek az alábbi funkciókat teszik lehetővé:

– az üzemeltetők és az arra jogosult hatóságok – például a légi irányítás – minden drónt valós időben tudnak követni (maximum 50 méteres hibahatáron belül);

– a drón üzemeltetője a látóhatáron kívülre eső gépet is vezérelni tudja, nagymértékben csökkentve a véletlenszerű területsértés esélyét;

–  védelmet nyújtó virtuális fal (geofencing), amelynek lényege, hogy a drónokat be lehet programozni, hogy amint egy előre meghatározott tiltott zóna közelébe kerülnek, automatikusan szálljanak le vagy térjenek vissza a kezelőhöz;

– sürgősségi távbeavatkozás, amely lehetővé teszi, hogy a hatóságok felül tudják írni a drón működtetőjének utasításait a drón repülési útvonalának módosításával vagy leszállásának kikényszerítésével;

– SIM-alapú e-azonosítás és a tulajdonos regisztrálása.

A 4G-s mobilhálózatok már régóta jól működő biztonsági rendszerekkel üzemelnek, ennek része például a teljes folyamatot lefedő, hatékony titkosítás repülés közben, a SIM és a bázisállomás között. Az RPS helymeghatározási adatok sokkal nehezebben törhetők fel és kevésbé manipulálhatók, mint a GPS-lokációs adatok, a drón irányításához használt adatkapcsolat pedig jelentős előnyöket – nagyobb ellenálló-képesség, valamint valós idejű visszajelzés a látóhatáron túl – kínál az üzemeltetőnek a jelenlegi rádiós drónirányítási protokollokhoz képest.

A Vodafone RPS funkcióit az ugyancsak a cég által fejlesztett mesterségesintelligencia-algoritmusokkal ötvözik, ami nagyszámú drón követését és irányítását teszi lehetővé. Annak érdekében, hogy világszerte felgyorsítsa a drónreptetés biztonságosabbá tételét és a földrajzi helymeghatározást segítő újítások elterjedését, a Vodafone RPS kutatását és az ahhoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogokat publikussá tette, így felhasználásuk esetén nem szükséges licencdíjat fizetni.

Egy 2017 végén elvégzett kísérletben – amely ebben a kategóriában a legelsők egyike volt a világon – a Vodafone 4G hálózata segítségével képes volt irányítani egy 1,3 méter szárnyfesztávú, két kilogrammos X-UAV drónt. A kísérlet során – amelyre egy 32 kilométeres pályán, a spanyolországi Sevilla közelében elhelyezkedő Isla Mayor városában került sor – a drón valós idejű HD videoadást közvetített, valamint repülési adatokat, többek között a sebességet, az RPS pozíciót és a GPS-koordinátákat is továbbított.

2018-ra további kísérleteket tervez a szolgáltató Spanyolországban és Németországban az illetékes hatóságok koordinálása mellett. A kísérletek célja, hogy a Vodafone drónkövető és biztonsági technológiája 2019-től kereskedelmi forgalomba kerülhessen.