Mitől fáj a fejünk?

Fejfájás esetén először a fellépő fájdalom jellegét és intenzitását határozza meg az orvos – mondta a 168 Óra Praxis rovatának dr. Horváth Rita neurológus. A Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum szakorvosa szerint fontos kideríteni, hogy szokott-e fájni a páciens feje, és ha igen, akkor az aktuálisan fellépő fejfájás jellegében, intenzitásában, időtartamában eltér-e a korábbiaktól.

2013. október 2., 12:58

A fejfájás egy fejre lokalizálódó szokatlan, fájdalmas érzés, amely jellege szerint lehet nyomó, lüktető, hasogató, szorító. Erősségét egytől tízig terjedő tájékoztató jellegű skálán határozzák meg, amelyen az egyes a leggyengébb, a tízes pedig a legerősebb fokozat – mondta dr. Horváth Rita. Nagyon fontos kideríteni, hogy szokott-e fájni a páciens feje, és ha igen, akkor az aktuálisan fellépő fejfájás helyében, jellegében, intenzitásában, időtartamában eltér-e a korábbiaktól.

A migrén a fejfájás egyik fajtája; nagyon erős, órákig, netán napokig tartó fejfájásos roham. Legtöbbször nehéz meghatározni, hogy mi a kiváltó oka, lehet akár valamilyen elfogyasztott élelmiszer, vagy az időjárás is okozhatja. A migrén nagyon nehezen múlik, gyógyszeres kezelés hatására azonban többnyire enyhül a fájdalom.

Az úgynevezett cluster-fejfájás egymást követő rohamokban egyre erősödik. A cluster kifejezés a betegség azon tulajdonságára utal, hogy a fájdalmak bizonyos periódusokban halmozottan jelennek meg.

Tarkótájon jelentkező nagyon éles, késszúrásszerű fájdalommal azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ez az egyik típusú agyvérzés jellegzetes tünete. Általában annyira erős fájdalommal jár, és annyira ijesztő, hogy a betegek maguktól is szinte mindig elmennek vele orvoshoz.

Dr. Horváth Rita azt mondta, meg kell nézni, hogy mitől fáj a páciens feje, meg kell keresni azokat a gócokat a szervezetben, amelyek a fejfájást kiválthatják. A Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum szakorvosa szerint szemészeti vizsgálat javasolt, hiszen a rossz szemüveg vagy a homályos látás miatt is fájhat a fej. A páciensnek célszerű megvizsgáltatnia magát fül-orr-gégésszel is, aki megnézi, nincs-e valamilyen gyulladás vagy belső góc a szervezetben, amely fejfájást okozhat. Fogászati vizsgálat szintén javasolt.


„Szűrőjelleggel szoktunk végezni koponya-CT-vizsgálatot, hogy nincs-e valami agyi folyamat a háttérben, illetve EEG-vizsgálatot is, amely az agyi elektromos aktivitást méri” – mondta dr. Horváth Rita.

A megelőzéssel kapcsolatban a Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum szakorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy legfontosabb a vérnyomás rendben tartása, mert a leggyakoribb fejfájás a magas vérnyomásból ered. A magasvérnyomás-betegségből tipikusan tarkótáji, nyomó, feszítő jellegű, tompa fejfájás alakul ki.

„Azt is szoktuk kérni, hogy a páciens vezessen úgynevezett »fejfájásnaplót«. Amikor elkezd fájni a feje, akkor leírja, hogy előtte mit csinált, mit evett, milyen az időjárás, érte-e valamilyen stressz, mikor szűnik a fájdalom, kellett-e valamilyen gyógyszert bevennie. Ha a páciens rendszeresen vezeti a naplót, akkor elképzelhető, hogy találunk valamilyen összefüggést, rendszerességet” – mondta dr. Horváth Rita. Hozzátette: a pontosan vezetett fejfájási naplóból akár az is kiderülhet, hogy a páciens frontérzékeny, netán bizonyos élelmiszer fogyasztásakor jelentkezik nála a fájdalom. A fejfájási naplót adott esetben akár hetekig is vezethetik a betegek.

Dr. Horváth Rita arra is figyelmeztetett, hogy az erős időjárásváltozások nagyon megterhelik a szervezetet. Változékony időjárás esetén szédülés is kialakulhat, és a vérnyomás nagyon ingadozik, annak is lehet fejfájás a tünete.


Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.