Minden esély megvan, hogy Magyarországon is elindulhassanak az első kereskedelmi 5G-hálózatok

Ehhez azonban a hatóságnak még le kell bonyolítania a nagy frekvenciaaukciót. Ez várhatóan még az idén megtörténik.

2019. május 8., 08:23

Szerző:

Részben az 5G-s hálózatok hazai elindulását elősegítendő, két frekvenciaértékesítési folyamatot tervez az idén lebonyolítani a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A frekvenciaügyekben illetékes állami szerv a 700 MHz-es, a 2100 MHz-es, a 2600 MHz-es és a 3600 MHz-es frekvenciasávokban összesen több mint 600 MHz-nyi frekvenciát akar értékesíteni még ebben az évben, másrészt – ezzel párhuzamosan – már elindította a földfelszíni digitálistelevízió-műsorszóró hálózatok lejáró frekvenciajogosultságára áprilisban kiírt pályázatot. Erre az ajánlatokat április végéig lehetett benyújtani.

– Ebből a csomagból a legnagyobb hálózati lefedettség biztosítására alkalmas 700 MHz-es frekvenciasáv a földfelszíni digitális televíziós műsorszórásból kerül át a szélessávú mobilfelhasználás céljaira, különösen az 5G bevezetése érdekében – jelentette ki Karas Monika, a hatóság elnöke egy múlt heti sajtóbeszélgetésen. Az elnök hangsúlyozta, hogy a szélessávú mobilcélú frekvenciaértékesítési csomag és a műsorszóró-pályázat a hatóság két legjelentősebb idei hírközlési feladata, és ezeket az NMHH 2017-ben készült Nemzeti ütemterve, a Rádióspektrum stratégiája, a nemzetközi koordinációs megállapodások, illetve a nemzetközi és hazai előírások alapozták meg.

Karas Monika elmondta továbbá: a hírközlési hatóság a szakmai konzultációkon az uniós célok között szereplő, 5G-re úttörő sávként azonosított 26 GHz-es frekvenciasávról is egyeztetett. Erre azonban egyelőre nem mutatkozott piaci érdeklődés, ami nem is csoda, mert a mostani intenzív felhasználás, de egyelőre szabályozási harmonizációs hiányosságok is nehezítik az azonnali 5G-felhasználást. A 6 GHz alatti harmonizált 5G úttörő sávnak valójában a 700 MHz-es és a 3600-as sáv minősül, de ezeken kívül is vannak olyan, nem úttörő sávok, amelyek a közeljövőben használhatók lesznek az 5G-s hálózat üzemeltetési céljára. Ezekhez még nem kapcsolódnak frekvenciahasználati jogosultságok. Ezek között van a 2100 MHz-es és a 2600 MHz-es frekvenciasáv, amelyeket a tervek szerint még az idén értékesít a hatóság. Az NMHH dolgozik a következő években esedékes 900 MHz-es, illetve 1800 MHz-es frekvenciasávokban levő felhasználás megújításán is, különös tekintettel a lejáró használati jogosultságokra.

Az említett frekvenciasávok értékesítését célzó eljárás dokumentációjának tervezetét a hírközlési hatóság előreláthatólag a nyár elején teszi közzé véleményezésre a honlapján. Ezt követően az érdekeltek részére szakmai konzultációt is tart, az eredményhirdetés pedig ősszel várható. Ezzel valamennyi olyan, a hatáskörébe tartozó lépést megtette a hírközlési hatóság, amellyel az 5G bevezetését elősegítheti.

Az értékesítési eljáráson nyertes szolgáltatók gyakorlatilag azonnal bekapcsolhatják hálózatukba az újabb spektrumokat, azaz a frekvenciaaukció lezárása után várhatóan Magyarországon is elindulnak az első kereskedelmi 5G-s hálózatok.

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.