Mikor gyanakodjunk köszvényre?

A köszvény leggyakrabban a középkorú férfiakat érinti, és több tényező is hajlamosít a betegség kialakulására – mondta a 168 Óra Praxis rovatának dr. Rojkovich Bernadette reumatológus. A szakorvosa szerint a rendelkezésre álló gyógyszerek ugyan nem gyógyítják a betegséget, de az ízületi gyulladást gyógyszeresen jól lehet kezelni, és a rohamok kialakulását is meg lehet előzni.

2014. december 10., 10:51

A köszvény a különböző szövetekben kicsapódó húgysavkristályok okozta akut, rohamokban jelentkező gyulladás. Igen fájdalmas ízületi gyulladást okoz, leggyakrabban a nagylábujj tövénél. Emellett a belső szervekben, leggyakrabban a vesecsatornákban csapódhatnak ki a húgysavkristályok, melyek vesekövet, a vese állományában kicsapódó kristályok pedig veseelégtelenséget okozhatnak. A fülkagyló, ízületek környéki lágy részekben kicsapódó kristályok bőr alatti csomókat (tofuszt) okoznak – tájékoztatott dr. Rojkovich Bernadett.

Elmondása szerint elsősorban a középkorú férfiakat, ritkábban a nőket érinti a köszvény. Az elhízás, alkoholfogyasztás, purinban gazdag táplálkozás (vörös húsok) hajlamosít a betegség kialakulására.

A köszvényes ízületi rohamra jellemző a hirtelen, gyakran éjszaka kialakuló nagyon fájdalmas ízületi gyulladás a nagylábujj tőízületében. Rohamszerű fájdalmas ízületi gyulladás gyakori még a térd-, bokaízületben, de csaknem minden ízület érintett lehet. A nagy fájdalom miatt a beteg ilyenkor általában orvoshoz fordul. Az ízületi rohamokat, a belső szervi elváltozásokat húgysavcsökkentő gyógyszerekkel meg lehet előzni.

Köszvényes megbetegedésnél az ízületi gyulladás mellett jellemző tünet a vérben a húgysav felszaporodása. Az ízületek károsodása és az elmeszesedett húgysavkristályok röntgenfelvétel során láthatók. A duzzadt ízületből leszívott ízületi folyadékban a tűszerű húgysavkristályok kimutathatók. Ezek a tünetek teszik lehetővé a pontos diagnózis felállítását – mondta a Budai Magánorvosi Centrum szakorvosa.

A fehérje anyagcsereterméke a vérben megjelenő húgysav. Fokozott húgysavképződést okoz extrém mértékű vörös hús és alkohol fogyasztása és a szervezet belső anyagcseréjének károsodása. Fokozott húgysavképződéssel járó állapotokban a húgysav keletkezését csökkentő gyógyszerek tartós szedése tartósan csökkenti a tüneteket, de a betegséget nem gyógyítja meg. Ha a húgysavkiürülés csökkenése okozza a magasabb húgysavszintet, húgysavürítést fokozó gyógyszerek hatásosak, de szoros ellenőrzés mellett, mert ezek a gyógyszerek a vesében való kicsapódás kockázatát növelik.

• Ki lehet-e gyógyulni belőle?
A rendelkezésre álló gyógyszerek a betegséget nem gyógyítják meg, de az ízületi gyulladást gyógyszeresen jól lehet kezelni, és a rohamok kialakulását tartós húgysavszintet befolyásoló gyógyszerekkel meg lehet előzni. Az ésszerű, purinban szegény diéta, az alkohol kerülése jó módszer a rohamok megelőzésére. A belső szervek károsodását a vér húgysavszintjének normalizálásával megakadályozhatjuk.

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.