Méhen kívüli terhesség: komolyan kell venni a tüneteket

A méhen kívüli terhesség is terhesség. A nő ilyenkor azt veszi észre magán először, hogy kimarad a menstruációja, amelyet rendes időben várna, és megjelennek nála ugyanazok a szubjektív tünetek, amelyek egyébként a normál terhességre jellemzők: mellfeszülés, émelygés, hányinger – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának dr. Melczer Zsolt, a Budai Magánorvosi Centrum szakorvosa.

2014. június 12., 11:12

A szakorvos szerint ha hat héttel a pozitív terhességi teszt után a méhen belül nincs terhesség, akkor kell gyanakodni méhen kívüli terhességre. Ilyen esetekben a méhen kívül bárhol lehet a petesejt. Hathetes vérzéskimaradás után egy méhen kívüli terhességet megtalálni sokszor még a leggyakorlottabb ultrahangos szakembernek is nagyon nehéz. Gyanú esetén kórházi kivizsgálás ajánlott, amíg ultrahangos vizsgálattal ki nem derül, valójában méhen belüli vagy kívüli terhességről van-e szó.

– Ha valaki kórházba kerül, akkor nagyon fontos, hogy ott kétnaponta végezzenek olyan terhességi tesztet, amely a terhességi hormonnak, a Béta-hCG-nek az emelkedését monitorizálja. Ez terhesség esetén kétnaponta duplázódik, exponenciálisan emelkedik. Ha kiderül, hogy sajnálatos módon méhen kívüli terhességet találunk, akkor azt – még panaszmentes állapotban is – műtéttel lehet megoldani.


A szakorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a méhen kívüli terhesség olyan állapot, amikor a nemi virágzás korában levő nő megtermékenyített petesejtet hordoz a testében, de nem az élettani helyén, a méhüregén belül. Vagyis bárhol máshol ágyazódik be a megtermékenyített petesejt, akkor méhen kívüli terhességről beszélünk. Ennek az előfordulása általában néhány százalék.

Orvosi-élettani szempontból a gondot az jelenti, hogy mivel nem az élettani helyen történik a megtermékenyített petesejt beágyazódása, úgynevezett akut hasi kórkép – vagyis sürgősségi beavatkozást igénylő helyzet – alakulhat ki, ami adott esetben életveszélyes is lehet. A modern diagnosztika birtokában, szakszerű orvosi ellátás esetén ez elkerülhető. Kockázatokat főleg az hordoz, ha valaki nem tulajdonít nagy jelentőséget az alhasi panaszoknak, s akkut állapotban kerül kórházba.

Sajnálatos módon emelkedő tendenciát mutat a méhen kívüli terhességek száma, aminek egyik oka, hogy a különböző mesterséges megtermékenyítési eljárások következtében – például a lombikprogramoknál – az átlagosnál jóval nagyobb az ikerterhességek száma, s ezzel párhuzamosan a méhen kívüli terhességek száma is emelkedik.


De vannak anatómiai okok is. Például az, ha a petevezetékek hosszabbak, kanyargósabbak az átlagosnál. Ez önmagában nem orvosi probléma, de a következménye lehet az, hogy egységnyi idő alatt nagyobb utat kell megtennie a petesejtnek. A megtermékenyülés után a petesejt elkezd osztódni, s olyan nagy lesz, hogy beszorulhat valahol a petevezetékben. Ez az oka, hogy a méhen kívüli terhességek mintegy 95 százalék a petevezetékben történik. Amikor a szűk helyen a petesejt növekedni kezd, az fájdalmat okoz, és – szerencsére – a nők döntő többsége ezzel már orvoshoz fordul.

A méhen kívüli terhesség esélyét növelhetik például a fiatalkori fertőzések is. Ilyenek például a chlamydiafertőzések, amelyek nőknél úgynevezett néma betegségek. Szinte tünet nélküliek, ám hosszabb távon, krónikus gyulladás következtében elhegesítik a petevezeték falát, így a petevezeték perisztaltikájának a csökkenését, vagy esetleg a megszűnését okozhatják.

Szerencsére akinek volt egy méhen kívüli terhessége, annak továbbra is megvan minden esélye, hogy a következő terhessége teljesen normális lefolyású legyen – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának dr. Melczer Zsolt, a Budai Magánorvosi Centrum szakorvosa.