Megjött az iPhone 8

2017. szeptember 30. 08:00 - szerző: Koi Tamás

A héten a hazai boltokba került az iPhone 8. Az igazán ütős fejlesztések azonban az iPhone X vásárlói számára lesznek elérhetők, de majd csak később.

Pár évvel ezelőtt még akár hónapokat, de legalábbis hosszú heteket kellett várni arra, hogy az Apple aktuálisan legújabb, legmodernebb iPhone-ja a premiert követően Magyarországon is megjelenjen, ám ez mostanra a múlté: a legújabb széria, az iPhone 8 forgalmazása tegnap, szeptember 29-én kezdődött, tehát csupán egy héttel az amerikai premier után.

A szeptember 12-i bemutatón leleplezett újdonságok – illetve az ilyenkor rendre elmaradhatatlan látványos körítés – szokás szerint megosztották a nagyközönséget. Az igazán ütős fejlesztések elsősorban a méregdrága jubileumi modell, az iPhone X vásárlói számára lesznek elérhetők az ősz során, míg az iPhone 8-sorozat inkább tekinthető az egy évvel ezelőtti modell kisebb ráncfelvarrásának.

Az iPhone 8 első ránézésre szinte nem is különbözik az előző generációtól, belül azonban több komponenst is újabbra cserélt az Apple. Így például jobb lett a kamera, felbontása maradt ugyan 12 megapixel, de a fotós és videós képességek mégis javultak, egyebek mellett az újabb, modernebb A11 Bionic processzornak köszönhetően. Újdonság az Apple kínálatában a vezeték nélküli töltés, ezt a funkciót az iPhone 8-as széria is megkapta.

Az új iPhone-ra szeptember 22-től lehetett előrendelést leadni mindhárom magyarországi mobilszolgáltatónál – hiszen valamennyi mobilszolgáltató árusítja – , a leggyorsabbak szeptember 29-én már átvehették a készülékeket, ám alighanem borítékolható, hogy idén is várólistára kell számítani. A mobilért ezúttal is mélyen a zsebbe kell nyúlni, az iPhone 8 alapmodellje 265 000 forintba kerül, a valamivel nagyobb méretű iPhone 8 Plus 304 000 forintról indul. Az egész világon Magyarországon a legdrágább.

Az új iPhone a legdrágább, korlátlan beszédet és adatforgalmat biztosító mobilos előfizetésekkel – szolgáltatótól függően – már egy forinttól is elvihető, az operátorok ajánlatai közt azonban jelentős eltérések lehetnek, ezért vásárlás előtt érdemes mindhárom mobilcégnél tájékozódni a kondíciókról.

A jubileumi iPhone X modellekre sem kell már sokáig várni: az Apple és az értékesítő partnerek tájékoztatása szerint a új, nagyobb felbontású, szinte teljesen káva nélküli kijelzővel, arcfelismeréssel és továbbfejlesztett vezérlőfunkciókkal ellátott típus előrendelése október végén kezdődik, a forgalmazás kezdő dátuma azonban még képlékeny.