Meghalt Randolph L. Braham

2018. november 25. 22:03 - szerző: 168 Óra

96 éves korában elhunyt Randolph L. Braham, erdélyi származású történész, a holokauszt egyik legelismertebb nemzetközi kutatója, a New York-i CUNY, a New York-i városi egyetem, a CUNY professzor emeritusa és a New York-i Rosenthal Intézet igazgatója – írja a 444 Heisler András, a Mazsihisz elnökének Facebook-bejegyzése alapján.

Braham több mint hatvan könyvet írt a holokausztról, többségüket Amerikában adták ki, közülük a leghíresebb, az 1981-es A népirtás politikája – ami A magyar holocaust címen jelent meg magyarul – a holokauszt egyik legjelentősebb történetírói munkája, a nemzetközi holokausztirodalom megkerülhetetlen alapműve. Társaival közösen Braham alapította többek közt az Egyesült Államok első holokauszt-emlémúzeumát 1979-ben Washingtonban. 

1995-ben Göncz Árpád  a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjével tüntette ki. Ezt a kitüntetését Braham később visszaküldte az uralkodó emlékezetpolitika és az alaptörvény elleni tiltakozásként miatt, mert úgy tartott, hogy a kormány felmenti a magyar államot a második világháború rémtetteinek felelőssége alól. A holokausztkutató kérte azt is, hogy nevét töröljék a Holokauszt Emlékközpont Téka és Információs Központjából.