Meggörbült a Tejútrendszer

2019. február 7., 17:03

Szerző:

Meggörbült a Tejútrendszer, legalábbis a szélein – derült ki egy amerikai és kínai kutatók által bemutatott tanulmányból. A kutatók a Tejútrendszerről készítettek egy háromdimenziós térképet, a galaxis alakjának megformálásához 1399 pulzáló csillag adatait használták fel. A csillagok a Napnál nagyobb és fényesebb újonnan katalogizált, fiatal égitestek. Minél távolabb van a középponttól, annál jobban meg van csavarodva vagy görbülve a Tejútrendszer külső hidrogéngázlemeze. A kutatók szerint a csavarodott mintázatot valószínűleg a nagy tömegű belső csillaglemez forgatóereje okozza. 

A Mars és a Tejút A Mars és a Tejút
Fotó: MTI/Komka Péter

– A spirális galaxisokra általában teljesen lapos alakzatokként gondolunk, mint amilyen az Androméda, amely könnyen észlelhető teleszkópon keresztül – mondta Richard de Grijs, a Macquarie Egyetem kutatója. Csen Hsziao-tien, a pekingi kínai tudományos Aaadémia munkatársa szerint bonyolult meghatározni a Nap és a Tejútrendszer peremének távolságát anélkül, hogy pontosan ismernénk a lemez kinézetét. 

A csillagok, melyeken a térképet készítő kutatócsoport munkája alapult, az úgynevezett Cefeida-típusú változócsillagok, melyek jelentős mérési pontosságot biztosítottak. Mivel legalább tucatnyi olyan galaxis van, mely úgy tűnik, hogy hasonló spirális mintázat mellett görbült peremmel rendelkezik, a Tejútrendszer ezen tulajdonsága alapján nem számít különlegesnek.

A kutatók eredményeikről a Nature Astronomy című tudományos lapban számoltak be.

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.