Már csak ez hiányzott: rákkeltő anyagot tartalmazhatnak a bolti nyugták

2019. január 23., 12:18

Szerző:

Egy friss kutatás szerint a boltban kapott blokkok 90 százaléka hormonromboló vegyületet tartalmaz, ezért azok vélhetően rákkeltőek.

A biszfenol A vegyület akkor vált hírhedté, amikor a 2010-es évek elején nemzetközi kampány indult világszerte, hogy tiltsák be a jelenlétét cumisüvegekben, ismertté vált ugyanis, hogy a polikarbonát műanyagból készült edények rendszeresen tartalmazzák. A műanyagból nagyobb hő hatására, illetve savas anyaggal érintkezve kioldódik az anyag, amely már kis mennyiségben is beavatkozik a hormonháztartásba – mondta az InfoRádiónak Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Ugyanakkor minden más, polikarbonát alapú tárgy továbbra is tartalmazza a biszfenol A vegyületet, például szemüvegben vagy CD-ben, illetve a hőpapírokban. Számos vizsgálat bizonyítja, hogy

majdnem az összes bolti bizonylatból és más hőpapírra nyomtatott dokumentumból kerülhet a felhasználókra ez a káros anyag.

A szakértő kiemelte: a vegyület például korai serdülés, elhízás, meddőség, különféle születési rendellenességek, viselkedési zavarok, cukorbetegség, asztma, koraszülés és daganatos megbetegedések kialakulásáért tehető felelőssé.

 

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.