Légylárvából kivont zsírral készült sütit kóstoltattak alanyaikkal belga tudósok, az eredmény maga a döbbenet

2020. február 26., 17:18

Szerző:

Belga tudósok a katonalegyek lárvájából kivont zsiradékkal végeztek „em­ber­kí­sér­le­tet”, melynek ke­retében vajjal és rovarzsírral készített süteményeket kóstoltattak ön­kéntesekkel.

A kutatásban részt vevők

nem tudták megkülönböztetni a süteményeket, rá­adásul a két kategóriát azonos minőségűnek értékelték.

– írja a Bors.

A jő öreg katonalégy
Fotó: dka.oszk.hu

A kutatók szerint azért lenne mérföldkő az emberiség történelmében a rovarzsír elterjedése, mert a vaj előállításához rengeteg tehénre van szükség, márpedig a lassan túlszaporított állatok takarmányozásához hatalmas területű legelők kellenek, másrészt az állatok emésztése során keletkező metán a levegőbe jutva igencsak környezetszennyező hatású.

A rovarok szaporítása viszont olcsó, így táplálékként is gazdaságosan használhatók.

A lap által megszólaltatott Sár József entomo­lógus emlékeztetett.: az őslakos népek a világ valamennyi részén, de leginkább a trópusokon évezredek óta fogyasztanak rovarokat. A rovar kiváló fehérjeforrás – mondta a Borsnak a szakértő.

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.