Küldetés a Holdra

2018. március 18. 11:08 - szerző: Koi Tamás

A berlini székhelyű PRScientists a Vodafone Németországgal és az Audival közösen dolgozik az első magánúton finanszírozott holdra szállás megvalósításán. A Küldetés a Holdra misszióhoz a Vodafone Németország a Nokiát választotta partneréül az egy kilónál is könnyebb, űrszabványoknak megfelelő hálózat fejlesztéséhez. A Vodafone 4G-hálózatának köszönhetően első alkalommal válik lehetővé HD videofelvétel élő közvetítése a Hold felszínéről globális nézőközönség számára – ötven évvel az után, hogy a NASA űrhajósai a felszínre léptek.

A Küldetés a Holdra a tervek szerint 2019-ben indul Cape Canaveralból, egy SpaceX Falcon 9 rakétán. A misszió célja – a Hold felszínének vizsgálatán túl – emléket állítani az utolsó, emberek részvételével zajló holdra szállás előtt. Az Audi holdjárói így visszatérnek az 1972-ben a Holdra küldött Apollo–17 leszállóhelyére.

A Vodafone szakembereinek segítségével valósul meg a Hold első 4G-hálózata, amelyen két Audi Lunar Quattro holdjáró csatlakozik az Autonóm Landolási és Navigációs Modulon (Autonomous Landing and Navigation Module – ALINA) lévő bázisállomáshoz. A Nokia Bell Labs közreműködésével a Nokia egy űrszabványoknak megfelelő Ultra Compact Network elnevezésű hálózatot hoz létre, amely egy kilónál is könnyebb súlyával a valaha fejlesztett legkönnyebb bázisállomás lesz.

A 4G-hálózat segítségével az Audi Lunar Quattro holdjárók képesek lesznek egymással kommunikálni, valamint tudományos adatokat és HD videofelvételeket küldeni, miközben óvatosan megközelítik és átvizsgálják a NASA Apollo–17-es holdjáróját, amelyet a legutóbb Holdra lépő űrhajósok (Eugene Cernan parancsnok és Harrison Schmitt) használtak, amikor 1972 decemberében bejárták a Taurus-Littrow völgyet.

A Vodafone által végzett tesztek azt jelzik, hogy a bázisállomás az 1800 MHz-es frekvenciatartományban a várakozások szerint képes lesz 4G-hálózaton közvetíteni, és a történelem első élő HD videóját visszaküldeni a Hold felszínéről, ezt a globális nézőközönség a PTScientist berlini irányítóközpont szerveréhez kapcsolódó mélyűri (deep space) linken keresztül tekintheti meg.

A 4G-hálózat energiahatékonysága az analóg rádióénál sokkal magasabb, ami kritikus fontosságú a Küldetés a Holdra számára, és az első lépést jelenti abban a folyamatban, amelynek célja a kommunikációs infrastruktúra kiépítése a jövőbeli küldetések számára. A küldetés egyebek mellett új, az űrszabványoknak is megfelelő technológiákat támogat, amelyek célja a jövőbeli adatátvitelhez, feldolgozáshoz és tároláshoz használt hálózatok kialakítása, valamint hozzájárulás a holdkutatással foglalkozó tudományos, ipari és oktatási intézmények számára szükséges kommunikációs infrastruktúra továbbfejlesztéséhez.