Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

A vese, a máj és a szív mellett a központi idegrendszert is károsíthatja a koronavírus

2020. március 5. 12:49 - szerző: MTI

Kínai orvosok először mutatták ki, hogy az új koronavírus képes károsítani a beteg központi idegrendszerét. Korábbi tanulmányokban a tudósok már kimutatták, hogy a COVID-2019 nevű járványt okozó vírus több szervet, köztük a veséket, májat és a szívet is megtámadhatja, de a központi idegrendszer károsodását még nem jelentették – írja az MTI.

A pekingi orvostudományi egyetem mellett működő Ditan Kórház orvosai csütörtökön jelentették be, hogy meggyógyítottak egy férfi beteget, akinek agy-gerincvelői folyadékában találtak új koronavírust. Az 56 éves betegnél január 24-én diagnosztizálták a fertőzést a kórházban, tünetei súlyosak voltak, nem reagált a hagyományos kezelésre. Intenzív osztályon ápolták, ahol öntudatcsökkenés jeleit észlelték, holott a CT-vizsgálatok nem mutattak semmilyen abnormális jelet.

Az orvosok elvégezték az agy-gerincvelői folyadék mintáinak génszekvenálását, és megerősítették a koronavírus jelenlétét, agyvelőgyulladást (encephalitis) diagnosztizáltak a betegnél. Vírusos agyvelőgyulladással kezelték, ami után a beteg neurológiai tünetei fokozatosan megszűntek. A férfit február 25-én bocsátották el a kórházból.

Közben a Pekingi Egyetem, illetve a sanghaji Pasteur Intézet kutatói azt fedezték fel, hogy

a koronavírus az elmúlt hónapokban két törzsre vált szét, és az egyik törzs sokkal agresszívebb a másiknál.

Ez pedig vakcinafejlesztés tekintetében nem jó hír. A két koronavírus-vonal közül a régebbit S-típusnak nevezik, és ez mérsékeltebb fertőzőképességgel rendelkezik. Az újabb, L-típus agresszívabb, gyorsabban fertőz és gyorsabban is terjed.

Bár az L később jelent meg, ma már ez felelős a fertőzések 70 százalékáért.

Egy január 21-én diagnosztizált amerikai szervezetéből már mindkét törzs fertőzését kimutatták, tehát a kétféle vírus párhuzamosan terjed.