28 napig is fertőzhet a koronavírus a telefonokon és a bankjegyeken

2020. október 11., 18:30

Szerző:

28 napig fertőző maradhat a SARS-Cov-2 vírus olyan felületeken, mint a bankjegyek, a telefonok kijelzői, vagy a rozsdamentes acél. Az ausztrál nemzeti tudományos akadémia (CSIRO) kutatása szerint tehát sokkal tovább maradhat életben az új koronavírus az eddig feltételezett néhány napnál, és az influenzavírusnál is, ami 17 napot él túl. A CSIRO 20 fokos hőmérsékleten, sötétben végezte el a tesztet.

Érdekesség, hogy 40 fokos hőmérsékleten is megvizsgálták a vírust, és

kevesebb, mint 24 óra alatt elveszítette a fertőzőképességét.

Fotó: Pinterest

A kutatók szerint az, hogy alacsony hőmérsékleten a vírus hosszú ideig fertőzőképes marad, magyarázhatja azt, hogy miért terjed olyan gyorsan vágóhidakon, húsfeldolgozó üzemekben és hűtőházakban.

A SARS-Cov-2 vírus leggyakrabban köhögés, tüsszentés, vagy beszéd útján terjed, de tudósok szerint apró részecskék fémen és műanyagon is megtapadhatnak, sőt, levegőn át is terjedhetnek – írja a BBC.

 

 

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.