Pár év alatt teljesen kipusztulhat a kőris Magyarországon

Sőt, egész Európában.

2019. augusztus 5., 12:37

Szerző:

Országszerte pusztulnak a kőriserdők, egy gombás fertőzés miatt pár éven belül teljesen eltűnhet a kőrisfa Magyarországról. A betegség következtében gyökerestől fordulnak ki a gyakran több mázsás fák, amelyek kidőlve komoly károkat okoznak a környezetükben. Lébény határában a Hóvirág tanösvényt veszélyezteti a kőrispusztulás, egy séta szeles időben életveszélyes is lehet a beteg fák miatt – derül ki a település lapunkhoz is eljuttatott közleményéből.

Fotó: Molnár Zsolt

A kórra nincs gyógymód, a védett tanösvényt és a még egészséges egyedeket megmentené, ha a szezonon kívüli időben kivágnák és elvinnék a fákat.

Fotó: Molnár Zsolt

A kőriseket pusztító gombás betegségre a lébényiek már 8-10 éve felfigyeltek, a fertőzés azóta folyamatosan terjed a területen. A vészről az utóbbi években több tanulmány is készült, amelyek szerint a kőris a szilfához hasonlóan

akár teljesen kipusztulhat Magyarországon, sőt, egész Európában.

Kovács Gábor polgármester szerint a lébényi erdőben egy országos probléma mutatkozik meg, ami közbiztonsági és erdőgazdasági okokból is nagyobb figyelmet érdemelne. „Lassan egy évtizede küzdünk a helyzettel eredménytelenül. Ez az állapot tarthatatlan, ráadásul a probléma messze túlmutat Lébényen. Bízom benne, hogy a segélykiáltásunk hozzáértő szakemberekhez is eljut” – tette hozzá a kisváros polgármestere.