Milyen betegségeket jelezhet a vér a székletben?

2018. május 25., 19:19

Szerző:

Ijesztő lehet a véres széklet látványa, nagyon is érdemes vele foglalkozni, ugyanis súlyos betegségek előjele is lehet – írja a Livestrong.

Erősen javasolt felderíteni, hogy mire utal a vérzés, mert számos, súlyos betegséget időben fel lehet így ismerni. Soroljuk a vérzés leggyakoribb kiváltó okait.

Fotó: Pixabay

Vastagbél-divertikulum

A divertikulumok olyan apró kitüremkedések, amik leginkább a vastagbél falán jelennek meg, és főleg az idősebb korban. Ez a leggyakoribb oka az alsó emésztőszervi vérzésnek. A legtöbb beteg nem tapasztal tünetet, fájdalommentes vérzés is csak 10–20 százalékban fordul elő. A vérzést gyakran görcsös székelési inger előzi meg. A divertikulumok többnyire maguktól felszívódnak, de ha mégsem, orvosi kezelésre, tartós és nagy mennyiségű vérzés esetén akár vérátömlesztésre is szükség lehet.

Aranyér

Az aranyér olyan duzzadt visszereket jelent, amik a végbélnyílásnál jelennek meg. Leginkább a 45 és 65 év közötti korosztályt érinti, és ez a második leggyakoribb oka a véres székletnek. A kisebb vérzést életmódváltással is meg lehet szüntetni, rostban gazdag táplálkozással és elegendő folyadékbevitellel. Az erősebb, visszatérő vérzésnél kivágják a vérzést okozó szövetet.

Vastagbél ischemia

Ilyenkor a szövetek roncsolódnak a csökkent vérellátás és oxigénhiány következtében. Általában átmeneti a probléma, és a bél csak egy szakaszát érinti. Többnyire az 50 év felettieknél jelentkezik. Nagyobb eséllyel alakul ki cukorbetegség, szívproblémák, érelmeszesedés, légúti betegségek esetén, de a fájdalomcsillapítók, antibiotikumok is kockázati tényezőt jelentenek. Alsó hasi görcsök jelezhetik a betegséget, a széklet színe pedig az élénk vöröstől a gesztenyebarnáig terjedhet.

Gyulladásos bélbetegségek

A gyulladásos bélbetegségek jellemzője a krónikus vagy visszatérő gyulladás a tápcsatornában. Két formában jelenik meg, Colitis ulcerosa, vagyis fekélyes vastagbélgyulladás és Crohn-betegség formájában. Mindkét esetben a vér színe lehet sötét és világos vörös is. A Crohn-betegség a vékony- és vastagbeleket egyaránt érinti, laza széklet, fogyás, étvágytalanság és hasgörcsök is előfordulhatnak a véres széklet mellett. A Colitis ulcreosa a vastagbelet érinti, laza széklettel, fájdalmas hasgörcsökkel, lázzal és hányingerrel jár. Mindegyik elhúzódó gyulladásos betegség növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Polipok és daganat

A polipok olyan kis kinövések, amelyek a vastagbélben és a végbélben jelennek meg. Legtöbbjük nem rosszindulatú, ennek ellenére a legtöbb gyomor- és végbélrák polipból alakul ki. Legtöbb esetben nem jár tünettel, csak amikor megnőnek. Jellemzően fájdalommentes vérzés jelentkezik mindkét betegségnél, időnként elhúzódó hasmenést vagy székrekedést okoznak. A polipokat kolonoszkópia után távolítják el, mérettől függően, a bélráknál műtét, kemoterápia, sugárterápia, vagy ezek együttes alkalmazása is szükséges lehet.

Bakteriális fertőzések

Ételmérgezéskor baktériumok, például E. coli, Salmonella vagy Shigella baktérium fertőzik meg a gyomrot, ami gyulladáshoz vezet. Nem megfelelően hőkezelt húsból, tojásból is származhatnak, de okozhatja a betegséget a kézmosás hiánya is. Görcsös hasi fájdalommal, hányingerrel, hányással, véres hasmenéssel jár. Különösen az idősek, a csecsemők, a kisgyerekek vannak kitéve a veszélynek, illetve azok, akiknek legyengült az immunrendszere.

Megelőzés

Általában a vérzés magától megszűnik, de nem szabad figyelmen kívül hagyni. Mindenképpen konzultáljon orvosával róla, mivel fontos információkat adhat állapotáról. Javasolt továbbá a rostban gazdag étrend betartása, illetve a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a stressz kerülése. 

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.