Parkokat, vízi játszótereket építenek a bécsi városrészben, amely Lázár János szerint élhetetlen lett a migránsok miatt

2019. augusztus 8., 14:33

Szerző:

Se olajra, se földgázra nem lesz szükség abban az évi 8000 új építésű önkormányzati lakásb, amelyek Bécs újonnan kialakított klímavédelmi területein fog felépülni a következő években – derül ki a turizmus.com cikkéből. A globális felmelegedés mérséklésére ezekben az épületekben hűtésre, fűtésre és meleg víz előállítására megújuló energiaforrásokat használnak majd mint például a napenergia vagy a biomassza. Bécs külvárosában már működik egy ilyen lakóépület, ahol

a fűtéshez és a klimatizáláshoz geotermikus energiát használnak, a hőszivattyút pedig szélenergia működteti.

Az osztrák főváros 2020 közepéig számos ilyen területet alakít ki a kerületekben, ahol a jövőt a megújuló környezetbarát energiahordozók jelentik és a környezet adta adottságok kerülnek előtérbe. 

Bécs elkészíttette a város hőtérképét is, hogy megtudja, hol vannak a legforróbb területek, hol található a legkevesebb zöldterület, és hol él a gyermekek és idősek többsége. A kánikulai napok ugyanis őket viselik meg a legjobban.

Kiderült, hogy a város legforróbb területei  Ottakringben, a Landstraßén és Margaretenben és a Lázár János által is bemutatott, a migránsok által oly pusztított Favoritenben vannak. – Most már pontosan tudjuk, hogy hol kell cselekednünk. Egyrészt gyors, rövidtávú intézkedéseket tehetünk, másrészt ügyelünk arra, hogy a hosszútávú projektek során fákat ültessünk, padokat állítsunk fel a pihenéshez és a beszélgetéshez, zöldterületeket létesítsünk és vízi játszótereket alakítsunk ki – nyilatkozta Birgit Hebein, Bécs főpolgármester-helyettese

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.