A klímaváltozás miatt nincs elég zsákmány, megszállták egy orosz város környékét az éhes jegesmedvék

2019. december 5., 19:11

Szerző:

Az elmúlt napokban elárasztották az éhes jegesmedvék az Oroszország északkeleti részén fekvő Rürkajpij városának környékét – közölte a Természetvédelmi Világalap (WWF) csütörtökön. Több mint 50 kóborló jegesmedvét számoltak meg a csukcs-földi város térségében, ahol szokatlanul meleg idén a tél, és a közeli tengeri területeken nincs elegendő jégtakaró, ahol a ragadozók zsákmány után kutathatnának. – Szinte valamennyi jegesmedve sovány – mondta Tatjana Minyneko, a WWF helyi szervezetének az egyik vezetője. Ő vezeti a természetvédők azon csoportját, amely megpróbálja elejét venni a vadállatok és a helyiek találkozásának.

Jegesmedvék időszaki etetése az Egyesült Államokban
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A jegesmedvék jelenléte ugyan nem szokatlan a térségben, azonban igen ritka, hogy ilyen nagy számban közelítsék meg a lakott területeket egy időben. December elejéhez képest a térségben szokatlanul meleg az idő, és bár a tengervíz kezd befagyni, a jégtakaró nem elég vastag, hogy a medvéket megtartsa - írta közleményében a WWF.

Hónapokkal ezelőtt egy éhező jegesmedvét figyeltek meg a szibériai Norilszk térségében, több száz kilométerre délre természetes élőhelyétől. Az élelem után kutató éhes állatot befogták és Krasznojarszk állatkertjébe vitték.

 

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. március 29., 13:48

Az életmód hajlamosít a rák kialakulására vagy a genetikai tényezők meghatározóbbak? Örökölhető-e a rákbetegség? A szakértők is nagyon körültekintően fogalmaznak a témában.