Játékosan oktat a Microsoft

2018. március 26. 20:36 - szerző: Koi Tamás

Egy éven át biztosít ingyenes hozzáférést a Minecraft oktatási verziójához a Microsoft annál a húszezer új Windows 10-es eszköznél, amelyet több mint 500 magyar iskolában osztott ki a Klebelsberg Központ.

A nyílt játékterű, tehát szabadon formálható világú Minecraft évek óta a földkerekség legkelendőbb számítógépes játéka. Ezt a népszerűséget lovagolja meg kifejezetten oktatási célokra „klónozott” változata, a Minecraft EDU: ez játékosan, ugyanakkor szisztematikusan vezeti be az iskolapadokat koptató felhasználókat az informatika világába. Bonyolult kódsorok helyett a gyerekek egy saját maguk által alakítható játékvilágban, a lehető legegyszerűbben sajátítják el a programozás alapjait.

A Minecraft EDU a továbblépésre is lehetőséget ad: komplex programozási oktatóplatformként az iskolai informatikatanítás szerves részévé tehető – ráadásul úgy, hogy a gyerekek élvezhessék és átélhessék kreativitásuk eredményeit. Az oktatási változatnak része például a Code Builder for Minecraft: ezzel a bővítménnyel egyszerű kiegészítő programok írhatók a játékhoz, illetve át lehet írni magát a játékot is. Vöröskő-alapú szerkezetek megépítésével például a logikai algebrán alapuló digitális elektronikához hasonló áramköröket lehet létrehozni, az úgynevezett NPC-k (non personal character) segítségével pedig akadálypályákat vagy akár szabadulószobát kialakítani. Az általuk létrehozott építménnyel a felhasználók szelfizhetnek, majd az elkészített képet meg is oszthatják.

Nem véletlenül kedvelik a magyar iskolák is a Minecraft EDU-t, amelyhez egyéves, ingyenes hozzáférési lehetőséget ad a Microsoft. Ez a felajánlás jár most annak a valamivel több mint félezer iskolának, amelyet nemrégiben a Klebelsberg Központ látott el húszezer új, Windows 10-et futtató számítástechnikai eszközzel. A Minecraft mellett a Microsoft módszertannal is segíti a tanárok munkáját: a Digitális Pedagógiai Módszertani Központtal összefogásban felkészítő webináriumokat tart azzal a céllal, hogy a játék oktatási verziójában tantárgyakon átívelő, csoportmunkára és közös gondolkodásra épülő iskolai projekteket is képesek legyenek megvalósítani.

A Minecraft oktatási verziójának népszerűségét egyébként jól illusztrálja a Minecraft ország mozgalom: a Microsoft Magyarország és a Budapest School közös, Nyíregyházán elindított kezdeményezésében az ország kulturális színtereit, érdekességeit és látnivalóit építhetik meg a tanulók, az iskolai szakkörök, a tanulókörök és az osztályok.