Hellenisztikus tornacsarnok romjaira bukkantak Egyiptomban

2017. november 9. 09:54

A hellenisztikus korszakból származó, nagyjából 2300 éves tornacsarnok maradványait tárták fel a régészek Kairó közelében – jelentette be az egyiptomi régészeti minisztérium.

A romokat egy német és egyiptomi szakemberekből álló régészcsapat fedezte fel a Kairótól nagyjából 80 kilométerre délnyugatra lévő Fajjúm oázisbeli Vatfa faluban. Vatfa helyén állt egykor a II. Ptolemaiosz által a Kr. e. 3. században alapított Philoteris nevű ókori település.

A minisztérium munkatársaként dolgozó Ajman Asmavi szerint a most felfedezett tornacsarnok egy hajdanán szobrokkal díszített hatalmas csarnokból, egy étkezőhelyiségből, egy udvarból és egy csaknem 200 méteres versenypályából állt.

A tornacsarnokot tehetős, görögül beszélő emberek látogatták, hogy sportoljanak, írni és olvasni tanuljanak, vagy épp filozófiai témájú beszélgetéseket folytassanak. Cornelia Römer, a misszió vezetője szerint a felfedezés egyértelműen bizonyítja, mekkora hatással volt Egyiptomra a görög életforma, nem csupán Alexandriában, hanem a vidéki területeken is. A Vatfában folyó ásatások 2010-ben kezdődtek.