Hazánkban a szívbetegség a vezető halálok

Világtérképet rajzolt a vezető halálokokról a Global Post hírszájt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján, amit a hazipatika.com tett közzé.

2014. június 30., 05:43

E szerint Európában a vezető halálok a szívbetegség, ami igaz Kelet-Európára, Skandináviára és a Brit-szigetekre is, s ebbe a körbe tartozik Magyarország, Szlovákia, Románia, Szlovénia, Szerbia és Horvátország. Ausztriában viszont a gége- és a tüdőrák pusztít a leginkább, akárcsak Franciaországban és Spanyolországban. Kizárólag a tüdőrák a vezető halálok Hollandiában, Svájcban, Dániában és Portugáliában – számolt be róla a Népszava.hu.

Ázsiában egyetlen országban vezető halálok az AIDS, a világ egyik legkedveltebb turisztikai központjában, Thaiföldön. A májrák is csak egyetlen országban első számú halálok, de az a világ legnépesebb állama: Kína. Az Európában már kevésbé pusztító tuberkulózis Afganisztán, Pakisztán, Myanmar (Burma) és a Fülöp-szigetek vezető betegsége. A Közel-Keleten, Indiában és a volt Szovjetunió utódállamaiban, Mongóliában, illetve Japánban pedig a szívbetegségek ölnek.

Ami Amerikát illeti, a turisztikailag szintén felkapott karibi térség számos államában(Dominikai Köztársaság, Jamaica) az AIDS a vezető halálok, akárcsak Dél-Amerika néhány országában. Ugyanakkor Dél-Amerika három legnépesebb országában, Brazíliában, Argentínában, Kolumbiában a szívbetegségek a legveszélyesebbek, akárcsak Észak-Amerikában (USA és Kanada). Kivételes helyzetben van Mexikó, itt a májcirrózis pusztít, ami alighanem az alkoholfogyasztással függ össze.

Fekete-Afrikában az AIDS okozza a legtöbb halálesetet, emellett a tuberkulózis a legveszélyesebb tíz másik államban. Észak-Afrika iszlám országaiban a Közel-Kelethez hasonlóan a szívbetegségek ölnek.