Hagyományos Kínai Gyógyászat Csöcsiangtól Magyarországig

2019. november 13., 11:29

Szerző:

November 7-9. között, a világ minden pontjáról érkező több ezer résztvevővel tartották a Budapesti Kongresszusi Központban a kínai Csöcsiang tartomány hagyományos kínai orvoslás (HKO) kereskedelmi kiállítását, a Hagyományos Kínai Gyógyászat XVI. Világkongresszusával párhuzamosan. Az évente megrendezett kongresszus a szakma legnagyobb nemzetközi eseménye.

A HKO több évezredes tapasztalatra építő diagnosztikai, gyógyító- és egészségmegőrző rendszer. Míg régen kézzel, gyógymasszázzsal, bambusszal kezelték a betegeket, ma már a HKO is modern technológiával dolgozik.

A kiállítás középpontjában idén Csöcsiang szolgáltatásai álltak. A termékek között csöcsiangi gyógyszerek, kozmetikumok, kínai gyógynövények, illetve HKO gyógyászati eszközök is megtalálhatóak voltak, amelyek a szervezet működésének harmóniáját állíthatják helyre. Ki lehetett próbálni a géppel végzett köpölyözést, az érdeklődők kóstolhattak szűzteás kekszet, ginseng gyökeres almapárlatot, illetve az akupunktúra és a moxaterápia modernizált eljárásaival is megismerkedhettek.

Wang Xiaoming, a Csöcsiang Hagyományos Kínai Orvostudományi Tartományi Kórház főorvosa elmondta, hogy a HKO-t a szelíd gyógymódok között tartják számon, amelynek nincsenek mellékhatásai. Minden gyógynövény-eredetű, ezekkel rendkívül sokféle problémát lehet kezelni.

A főorvos úgy látja, a HKO egyre elfogadottabb orvoslásnak számít világszerte, Magyarországon már a Semmelweis Orvostudományi Egyetem is szakirányú továbbképzésként oktatja.

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.