Harminckét féle gyógyszer maradványát találták meg a budapesti ivóvízben, a minták 42 százaléka ösztrogént tartalmaz

2020. június 25., 16:40

Szerző:

Több mint 52 féle gyógyszerhatóanyag dunai jelenlétét mutatta ki egy friss tanulmány, amiből 32 jut el a budapesti ivóvízbe – írja a Víz, Gáz, Fűtéstechnika és Hűtő, Klíma, Légtechnika szaklap nyomán az Index.

Budapesten és környékén két nagy vízmű nagyjából kétmillió embert lát el olyan ivóvízzel, amit parti szűréssel tisztítanak, tehát a pleisztocén kori homok és kavicsrétegen át. A gyógyszerhatóanyagok az emberi anyagcsere, valamint a wc-n lehúzott gyógyszerek révén kerül a Dunába. A magyar kutatók kíváncsiak voltak, hogy a parti szűrés mennyire hatékony ezek ellen. Az eredményeiket bemutató tanulmány az Environment Pollution nevű szaklapban jelent meg.

Egy 100 folyamkilométeres szakaszon 107 mintát vettek a Dunából, környező kutakból pedig közel 100-at. Azt vizsgálták, hogy egyes hatóanyagok milyen gyakoriak, milyen koncentrációban jelennek meg, illetve mennyire hatékonyan szűri ki ezeket a parti szűrés.

A keresett 111 hatóanyagból 52-t találtak meg a Duna vizében. A leggyakoribb egy szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére használt gyógyszer volt, ösztrogént a minták 42 százalékában találtak (ez gyakran női fogamzásgátlókból kerül a vízbe).

A parti szűrés 95 százalékos hatékonyságot mutatott, az 52 dunai hatóanyagból 32 kerül az ivóvízbe.

A hatóanyagok könnyen okozhatnak egészségkárosodást – figyelmeztettk a szerzők.

Egy májusban ismertetett kutatás szerint a Balatonban jóval több gyógyszermaradvány les a gyanútlan közönségre. Habár a tó vizét – legalábbis jószántunkból – nem isszuk meg.