Két perccel a kihalás előtt két új gekkófajt fedeztek fel a Galápagos-szigeteken

2019. november 1., 15:14

Szerző:

Két újabb gekkófélét fedeztek fel amerikai kutatók a Galápagos-szigeteken. A kutatók Isabela-sziget két vulkánján azonosították az eddig ismeretlen gyíkfajokat. A Phyllodactylus andysabini nevű gekkót a Wolf-vulkán lejtőin találták, a Phyllodactylus simpsoni bölcsőjének helyét pedig a Darwin-vulkánon határozták meg, bár ez utóbbi faj elterjedt Isabela-sziget egészén, sőt, megtalálható a Fernandina-szigeten is. Egyikük a legmagasabban, akár 1915 méteren is előforduló gekkó a szigetvilágban. 

Fotó: Lucas Bustamante

A korábban ismeretlen gyíkokat genetikai úton azonosították két amerikai szervezet, a Tropical Herping és a Galapagos Conservancy, valamint a Galápagos-szigeteki Nemzeti Park kutatói. Az újonnan felfedezett fajokat - további 56, az Ecuadorhoz tartozó szigetcsoporton honos hüllőfajjal együtt - csütörtökön publikált könyvükben írják le a kutatók. A Phyllodactylus andysabinit a kihalás fenyegeti a közeljövőben a vulkáni aktivitás és a példányaira vadászó elvadult macskák miatt – mondta Alejandro Arteaga vezető kutató.

A Galápagos a világ bizonyára legjobban tanulmányozott szigetcsoportja, mégis szinte naponta lep meg bennünket új felfedezésekkel - hangoztatta a nemzeti park igazgatója, Jorge Carrion.

A szigetcsoport Ecuador partjaitól mintegy 1000 kilométerre terül el a Csendes-óceánon.

 

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.