Gravitációs hullámok – Magyar kutatók sikere is a Nobel-díj

2017. október 12. 18:51 - szerző: S. ZS.

Az idei fizikai Nobel-díjat három amerikai tudós: Rainer Weiss, Kip S. Thorne és Barry C. Barish kapták a gravitációs hullámok felfedezéséért. Kutatásaiknak kulcsszerepük volt abban, hogy létrejött a LIGO obszervatórium, amely a lézeres interferométer alkalmazásával 2015 szeptemberében először észlelte és mérte a gravitációs hullámokat.

Ezek elméleti létezéséről még Einstein írt tanul­­má­­nyában. Úgy vélte, hogy jelentős kozmikus események során, például két fekete lyuk egyesülésekor hatalmas energiák szabadulnak fel gravitációs hullámok formájában is. Einstein nem bízott abban, hogy ezeket a hullámokat a Földről valaha is mérni tudjuk. A technika fejlődésével azonban most már ez is lehetővé vált.

A kutatásokban a New York-i Columbia Egyetemen dolgozó két magyar fizikusprofesszor, Márka Szabolcs és felesége, Márka Zsuzsa is meghatározó szerepet játszottak. Nemrég itthon jártak, és interjút adtak a 168 Órának, ebben Márka Szabolcs elmondta: LIGO-val új ablak nyílt az univerzumra: „Az eddigi legrégebbi információnk a kozmikus múltról az ősrobbanás után négyszázezer évvel keletkezett. A gravitációs hullámokkal még közelebb juthatunk majd a világegyetem keletkezéséhez. A következő néhány évtized feladata lesz, hogy az ősrobbanás titkát megfejtsük.”

A Nobel-díj kapcsán Márka professzor azt írta e-mailben lapunknak: „Határtalan örömöt érzünk, hogy kutatási területünk nagy öregjei, régi barátaink és mentoraink megérdemelten megkapták a legnagyobb tudományos kitüntetést életművükért. A LIGO megalkotásában a világ több ezer szakembere vett részt, köztük a Caltech és a Columbia magyar tudósai, valamint otthon, az ELTE-n dolgozó kollégáink is. A Nobel-díj az ő példamutató munkájuk elismeréséről is szól.”